Hopp til innhold

Sjefen for OLs åpningsseremoni får sparken for antisemittisk vits

Sjefen for OLs åpningsseremoni får sparken for vitser om Holocaust fra 1998. Samtidig sier tidligere statsminister og forkjemper for lekene, Shinzo Abe, at han skal hoppe over seremonien.

Hiroshi Sasaki holder opp et bilde av Kentaro Kobayashi i 2019.

Hiroshi Sasaki holder opp et bilde av Kentaro Kobayashi i 2019. Begge har nå enten trukket seg eller fått sparken fra sommerlekene.

Foto: Kyodo / Reuters

OL-komitéen bekreftet torsdag at Kentaro Kobayashi fikk sparken fra rollen som sjefen for åpning- og avslutningsseremonien, skriver Kyodo News.

Hendelsen, som nå har kostet Kentaro Kobayashi jobben som sjef for åpningsseremonien, skjedde i 1998. Det er et gammelt videoklipp som har kommet fram i lyset, der Kobayashi skal ha tullet med holocaust på et humorprogram.

Etter videoen sirkulerte ble Kobayashi straks møtt med hard kritikk.

– Enhver person, uansett hvor kreative, har ikke rett til å gjøre narr av ofrene for nazistisk massemord, sa Abraham Cooper ved Simon Wiesenthal-senteret, mest kjent for å kjempe mot antisemittisme, i en pressemelding på onsdag.

Han sa videre at hver assosiasjon mellom Kobayashi og OL vil være en fornærmelse til minnet av 6 millioner jøder som døde under andre verdenskrig.

Kentaro Kobayashi, tidligere sjef for åpningsseremonien for Tokyo 2020.

Kentaro Kobayashi, tidligere sjef for åpningsseremonien, fikk sparken for en antisemittisk vits i 1998.

Foto: AP

– Det kom fram at han under en tidligere opptreden brukte ord som gjorde latter ut av et historisk faktum, sa OL-sjef Seiko Hashimoto på et pressemøte torsdag.

Hashimoto beklaget for at dette skulle skje dagen før åpningsseremonien.

– Det var ekstremt uforsiktig, sier Kobayashi i en uttalelse om videoen.

Dette er bare den siste i en lang rekke skandaler som har vært knyttet til OL i Tokyo.

Hopper over seremonien

Tidligere statsminister i Japan, Shinzo Abe, sier at han ikke skal se på åpningsseremonien, melder kringkasteren NHK.

Abe spilte en viktig rolle i få lekene i den japanske hovedstaten. I 2013, to år etter atomulykken i Fukushima, sto Abe foran et rom med komitémedlemmer og sa at katastrofen var under kontroll og at han ønsket å vise gjenoppreisingen i landet.

I sommerlekene i Rio 2016 kledde Abe seg ut som den populære dataspill-figuren Super Mario for å representere Japan.

Han gikk av som statsminister i fjor på grunn av sin helsetilstand.

Nå ønsker han ikke å være der under åpningsseremonien etter at japanske myndigheter erklærte unntakstilstand i Tokyo, skriver Reuters.

Tidligere statsminister i Japan, Shinzo Abe.

Shinzo Abe, Japans tidligere statsminister, kler seg ut som den kjente dataspill-figuren Super Mario i 2016 under sommerlekene i Rio.

Foto: Yu Nakajima / AP

Rammet av skandaler

Tidligere denne uken gikk Keigo Oyamada av fra rollen som komponist for åpningsseremonien.

Musikerens OL-jobb ble kjent nylig. Det førte til at uttalelser Oyamada ga i avisintervjuer på 1990-tallet igjen ble et samtaleemne. Der fortalte musikeren, tilsynelatende uten anger, at han mobbet skolekamerater med funksjonshemninger.

Oyamadas del i seremonien, en omtrent fire minutter lang komposisjon som skulle spilles av på starten, skal ikke bli brukt, sa OL-komitéen.

I februar gikk sjefen for Tokyo 2020 og tidligere statsminister Yoshiro Mori av etter kjønnsdiskriminerende kommentarer.

I mars trakk Hiroshi Sasaki seg som kreativ sjef for lekene for nedsettende kommentarer mot en kvinnelig japansk kjendis.

I en ny meningsmåling av svarer 68 prosent at de tviler på at myndighetene kan kontrollere koronaviruset og 55 prosent er imot å ha sommerlekene, skriver The Asahi Shimban.

Det har vært en kraftig økning i smittetilfeller i Japan og det forventes at tilfellene skal øke mer.

SISTE NYTT

Siste nytt