Ungarn: Aluminiumverkets sjef arrestert

Grov uaktsomhet kan være årsaken til at giftdemningen i Ungarn brast. Nå er sjefen for aluminiumsselskapet varetektsfengslet.

Dette flyfotoet viser sprekken i nordveggen

Dette flyfotoet viser sprekken i nordveggen.

Foto: Gyoergy Varga / Ap

Viktor Orban

Myndighetene i Ungarn har tatt over kontrollen over aluminiumsselskapet MAL Zrt sier statsminister Viktor Orban.

Foto: Bela Szandelszky / Ap

Ungarns statsminister Viktor Orban annonserte i dag at sjefen for MAL Zrt, Zoltan Bakony, er varetektsfengslet i 72 timer og at selskapet, som kan være ansvarlig for giftutslippet i Ungarn, midlertidig er nasjonalisert, melder BBC.

Utvidet demingen

Ungarske aviser melder i dag om øyenvitner som forteller hvordan selskapet, som eier aluminiumsfabrikken, fylte på med mer giftig avfall i slamdemningen så sent som helgen før den sprakk.

Det er ikke mange som vil stå frem med navn i media, men en vinbonde i området forteller til en ungarsk avis at han kjenner til at det foregikk dumping av gift lenge etter at maksgrensen var nådd.

Video Se hvordan slamdemningen er ødelagt

Video: Se hvordan slamdemningen er ødelagt

– Demningen ble kontinuerlig utvidet. Den skulle i utgangspunktet være 10 meter høy, men på det meste var den 30 meter, forteller Andras Fazekas.

Fylte forrige helg

Nærbilde av sprekken i demningen

Nærbilde av sprekken i demningen.

Foto: BALINT PORNECZI / Afp

Ifølge en venn av Fazekas som jobbet for MAL Zrt fylte de på giftig avfall helt frem til demningen sprakk forrige mandag.

– Siste påfyll var helgen før katastrofen, og dette skjedde selv om ledelsen i flere uker har kjent til at det var sprekker i demningen, forteller Fazekas til avisen.

Ifølge flere ansatte skal ledelsen ha kjent til flyfotoene av demningen, uten at de gjorde noe med det.

– De ansatte visste at det var både ulovlig og farlig å fylle på med mer i demningen, samt det å forhøyde veggene, men da dette ble tatt opp med firmaets ledelse ble de truet med å miste jobben, samt rettssak hvis de fortalte om dette til noen, sier Fazekas.

Ny demning

Lørdag uttalte ungarske myndigheter at det nå er svært sannsynlig at en vegg i demningen vil briste, og føre til nye utslipp.

Søndag ble arbeidet med å bygge en ny demning på utsiden av den gamle satt i gang i håp om å hindre at katastrofen forverrer seg.

Så langt har sju personer mistet livet etter utslippet, og nærmere 50 er lagt inn på sykehus, siden katastrofen som rammet Ajika, vest i Ungarn den 4. oktober.

Om lag 800 frivillige deltar i arbeidet sammen med 900 politifolk, brannmenn og annet redningsmannskap.

En talsperson på stedet fortalte Reuters at de håper den 600 meter lange og fem-sju meter høye nye dammen vil stå ferdig innen tre dager.

Frykter for Donau

Fredag ba Ungarn EU om hjelp til å hanskes med konsekvensene av det som blir sett på som den verste miljøkatastrofen i landet noensinne.

Det fryktes at giftutslippet skal spre seg i drikkevann og føre til fiskedød.

For et par dager siden nådde slammet elva Donau, men skal ifølge eksperter ikke ha påvirket økosystemet der.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt