Ungarn: Aluminiumverkets sjef arrestert

Grov uaktsomhet kan være årsaken til at giftdemningen i Ungarn brast. Nå er sjefen for aluminiumsselskapet varetektsfengslet.

Dette flyfotoet viser sprekken i nordveggen

Dette flyfotoet viser sprekken i nordveggen.

Foto: Gyoergy Varga / Ap

Viktor Orban

Myndighetene i Ungarn har tatt over kontrollen over aluminiumsselskapet MAL Zrt sier statsminister Viktor Orban.

Foto: Bela Szandelszky / Ap

Ungarns statsminister Viktor Orban annonserte i dag at sjefen for MAL Zrt, Zoltan Bakony, er varetektsfengslet i 72 timer og at selskapet, som kan være ansvarlig for giftutslippet i Ungarn, midlertidig er nasjonalisert, melder BBC.

Utvidet demingen

Ungarske aviser melder i dag om øyenvitner som forteller hvordan selskapet, som eier aluminiumsfabrikken, fylte på med mer giftig avfall i slamdemningen så sent som helgen før den sprakk.

Det er ikke mange som vil stå frem med navn i media, men en vinbonde i området forteller til en ungarsk avis at han kjenner til at det foregikk dumping av gift lenge etter at maksgrensen var nådd.

Video Se hvordan slamdemningen er ødelagt

Video: Se hvordan slamdemningen er ødelagt

– Demningen ble kontinuerlig utvidet. Den skulle i utgangspunktet være 10 meter høy, men på det meste var den 30 meter, forteller Andras Fazekas.

Fylte forrige helg

Nærbilde av sprekken i demningen

Nærbilde av sprekken i demningen.

Foto: BALINT PORNECZI / Afp

Ifølge en venn av Fazekas som jobbet for MAL Zrt fylte de på giftig avfall helt frem til demningen sprakk forrige mandag.

– Siste påfyll var helgen før katastrofen, og dette skjedde selv om ledelsen i flere uker har kjent til at det var sprekker i demningen, forteller Fazekas til avisen.

Ifølge flere ansatte skal ledelsen ha kjent til flyfotoene av demningen, uten at de gjorde noe med det.

– De ansatte visste at det var både ulovlig og farlig å fylle på med mer i demningen, samt det å forhøyde veggene, men da dette ble tatt opp med firmaets ledelse ble de truet med å miste jobben, samt rettssak hvis de fortalte om dette til noen, sier Fazekas.

Ny demning

Lørdag uttalte ungarske myndigheter at det nå er svært sannsynlig at en vegg i demningen vil briste, og føre til nye utslipp.

Søndag ble arbeidet med å bygge en ny demning på utsiden av den gamle satt i gang i håp om å hindre at katastrofen forverrer seg.

Så langt har sju personer mistet livet etter utslippet, og nærmere 50 er lagt inn på sykehus, siden katastrofen som rammet Ajika, vest i Ungarn den 4. oktober.

Om lag 800 frivillige deltar i arbeidet sammen med 900 politifolk, brannmenn og annet redningsmannskap.

En talsperson på stedet fortalte Reuters at de håper den 600 meter lange og fem-sju meter høye nye dammen vil stå ferdig innen tre dager.

Frykter for Donau

Fredag ba Ungarn EU om hjelp til å hanskes med konsekvensene av det som blir sett på som den verste miljøkatastrofen i landet noensinne.

Det fryktes at giftutslippet skal spre seg i drikkevann og føre til fiskedød.

For et par dager siden nådde slammet elva Donau, men skal ifølge eksperter ikke ha påvirket økosystemet der.

SISTE NYTT

Siste nytt

Videotoppmøte: Biden advarte Putin om harde tiltak hvis Ukraina angripes

Videomøtet mellom presidentene Vladimir Putin og Joe Biden varte i litt over to timer i kveld. I en uttalelse fra Det hvite hus heter det at det vil komme en kraftig vestlig reaksjon dersom Russland angriper Ukraina. Men det ser ikke ut til å ha kommet noen gjennombrudd i samtalene.