NRK Meny
Normal

Sjarmoffensiv fra Nord-Korea

Mens Kim Jong-un ikke har vist seg offentlig på over en måned, har representanter for det nordkoreanske regimet sørget for uvanlig mye positiv publisitet de siste dagene.

Sør-Koreas statsminister Chung Hong-Won hilser på en delegasjon fra Nord-Korea

Sør-Koreas statsminister Chung Hong-Won hilser på den nordkoreanske generalen Hwang Pyong-So. Tre representanter fra den øverste ledelsen i Nord-Korea kom på et sjeldent og overraskende besøk til Sør-Korea lørdag.

Foto: KOREA POOL / Afp

Den siste uka har Nord-Korea svart på spørsmål hos FN, besøkt myndighetene i Sør-Korea og lagt planer for menneskerettighetssamtaler med EU.

I tillegg har varslet at de er klare til å innlede nye atomsamtaler.

Det er en uvanlig sjarmoffensiv fra det lukkede landet, som fortsatt ikke har gitt noen forklaring på hvorfor Kim Jong-un ikke har vist seg offentlig siden begynnelsen av september.

Les: Spenning om Kim Jong-un vil vise seg

Innrømmet mangler

Tirsdag stilte en nordkoreansk delegasjon til et åpent møte i FNs hovedkvarter i New York for å svare på FNs rapport om menneskerettighetssituasjonen i Nord-Korea.

Rapporten ble presentert i februar, og argumenterte for at regimet har gjort seg skyldig blant annet i drap, tortur, tvangsarbeid, voldtekt, tvangsaborter og utryddelse.

Les: FN: – Forbrytelsene i Nord-Korea er slående like nazistenes grusomheter
Les: Nord-Korea kaller kommisjonsleder «motbydelig horebukk»

Diplomaten Choe Myong Nam, som sitter i Nord-Koreas organisasjon for menneskerettsstudier, forklarte at landet hans er på rett vei til tross for enkelte tilbakeslag.

– Som et samfunn på vei fremover kan det være enkelte problemer, for eksempel økonomiske. Vi må få på plass flere boliger og sosiale tilbud for å tilby folket bedre levevilkår, sa han.

– Har ingen fangeleire

Choe hevder det er en bestemmelse i grunnloven som sier at folket skal få det bedre i takt med at samfunnet utvikler seg, men skylder fortsatt på press fra resten av verden.

«Fiendtlige krefter bruker stadig menneskerettigheter i Nord-Korea i et forsøk på å sverte ryktet vårt og styrte samfunnet og ideologien som er valgt av det koreanske folket,» heter det i oppsummeringen i det nordkoreanske svaret til FN.

«Ville rykter og usannheter om Nord-Korea flyter rundt i det internasjonale samfunnet på grunn av fiendtlige styrkers foraktelige forsøk på å krenke og skade Nord-Korea,» heter det videre.

Chloe hevdet også at det ikke finnes fangeleire i Nord-Korea.

– Vi har gang på gang forklart at det i praksis ikke finnes noen fangeleire i Nord-Korea. Det finnes anstalter der folk får muligheten til å forbedre mentaliteten sin, se tilbake på det de har gjort galt, og endre seg gjennom arbeid, sier han.

Les: FN skal overvåke Nord-Korea
Les: Nord-Korea kaller kommisjonsleder «motbydelig horebukk»

Vil oppklare «misforståelser»

EU og Japan skal snart presentere sin årlige resolusjon til FNs generalforsamling, der det er ventet en kraftig fordømmelse av brudd på menneskerettighetene i Nord-Korea.

I år skal FN-rapporten tas med i resolusjonen, og det kan også komme en begjæring om tiltale for forbrytelser mot menneskeheten.

– Dette er de mest brutale sanksjonene i verden. Ingen andre land er nødt til å leve under disse forholdene, sier landets viseambassadør til FN, Ri Tong Il.

Han opplyser at Nord-Korea og EU vil innlede en dialog mot slutten av året for å få klarhet i flere «misforståelser».

Lørdag dukket også en høytstående nordkoreansk delegasjon opp på en overraskende høflighetsvisitt hos naboen i sør.

Les: Overraskende nordkoreansk besøk i sør
Les: Enige om å gjenoppta samtaler mellom Sør- og Nord-Korea

Venter på Kim

I mellomtiden venter verden spent på om Kim Jong-un dukker opp på fredagens storstilte markering av Det nordkoreanske arbeiderpartiets grunnleggelsesdag.

Den siste måneden har det versert en rekke forskjellige rykter om hva som er grunnen til Kims uvanlige fravær fra offentligheten.

Blant dem er påstander om at han er fjernet fra makten, at søsteren hans har overtatt og at han sitter i husarrest.

Andre har hevdet at han er innlagt på sykehus på grunn av overvekt, osteavhengighet, gikt, diabetes eller ankelskader.

Reuters siterer imidlertid en anonym kilde på at Kim pådro seg en strekk da han inspiserte en militærøvelse, og at han fortsatt har full kontroll.

Les: Rykteflom etter at Kim Jong-un har forsvunnet

Kim Jong-un

Kim Jong-uns vektøkning har ført til en rekke spekulasjoner rundt fraværet hans.

Foto: KRI / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt