Hopp til innhold

Endeløs applaus for Daniels kjærlighetstale

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Applausen ville ingen ende ta etter prins Daniels varme tale til sin hustru, kronprinsesse Victoria.

– Elskede Victoria, jeg er så stolt over det vi har sammen. Jeg er så lykkelig over å være din mann. Jeg kommer til å gjøre alt jeg kan for å gjøre deg så lykkelig som du er i dag.

– Victoria, størst av alt er kjærligheten. Jeg elsker deg, sa prins Daniel til sin hustru da han avsluttet gallamiddagen på bryllupsmiddagen på Stockholm slott.

Ønsket prinsen velkommen i familien

Kong Carl Gustaf åpnet sin tale til brudeparet med å gratulere sin egen kone, dronning Silvia, med bryllupsdagen og gi henne en rose.

Svenskekongen giftet seg med tyskbrasilianske Silvia Sommerlath 19. juni 1976. 34 år senere holdt han sin tale for brudeparet, kronprinsesse Victoria og prins Daniel, skriver NTB.

Han ønsket dem til lykke, men sa følelsen denne dagen har to sider.

– Gleden ved å se sitt barn frigjøre seg er krydret med et stikk av smerte, innrømmet kongen, men var raskt til å påpeke at dette ikke var negativt ment:

– Jeg kan ikke ønske dere noe større enn å oppleve akkurat den delen av livets rikdom.

Kronprinsesse Victoria var tydelig rørt av ordene fra faren.

Victorias og Daniels kake

Bryllupskake i elleve etasjer.

Foto: SVT

Personlig tale fra brudgommens far

Med varm og klar stemme innledet Olle Westling med at det «er underbart å se dere i dag, strålende av lykke».

Direkte henvendt til sin sønn sa han blant annet:

– Vi har alltid vært stolt av deg. Du har alltid gått dine egne veier.... Du ble ingen hockeyproff, men vi er stolte av deg likevel, sa han med et lunt smil.

Han fortalte også at familien ble veldig glade da Daniel fortalte at han hadde møtt en jente han gjerne ville presentere for dem.

– Men vi visste ikke da at det var denne jenta, sa han henvendt til Victoria.

Rose til mor

At kong Carl Gustafs åpningsord var til dronning Silvia overrasket nok mange.

– Kjære elskede make. Det er i dag også vår bryllupsdag, så jeg vil takke deg varmt og inderlig for den kjærlighet du har gitt meg, sa han, før han gikk over til dronning Silvia og overrakte en rosa rose og kysset hånden hennes ømt, skriver NTB.

Deretter fortsatte han talen til lørdagens hovedpersoner. Mot slutten henvendte han seg direkte til Daniel og gratulerte ham med valg av livsledsager, til lav humring fra gjestene rundt bordene.

– Vi har lært deg å kjenne som en ambisiøs og kyndig entreprenør, sa kongen, som er imponert over hvordan prins Daniel har jobbet med å tilpasse seg sine nye oppgaver i sin nye livssituasjon.

Flott middag

Det ble ikke spart på noe under bryllupsmiddagen på Stockholm slott i kveld. Det meste av råvarene var selvsagt svenske, men hummeren til forretten kom fra Norge.

De nygifte så svært lykkelige ut da de kom inn i Rikssalen. De fikk en varm applaus fra gjestene sine, før kong Carl Gustaf ønsket alle velkommen, på engelsk og svensk.

– Det er vidunderlig at dere er her, sa kongen før han utbrakte en skål.

I løpet av den fireretters middagen skal det holdes taler og være underholdning. Blant annet var det ventet at artisten Carola bidrar med sin spesialskrevne hyllest til kongefamilien.

Norsk hummer på menyen

Hovedretten besto av ytrefilet av kalv fra Stenhammar og til jordbærmousse med rabarbrafyll og vaniljeis i hvit sjokolade. Til måltidet ble det servert champagne og flere andre edle viner.

Bordene var dekket med over hundre år gamle duker, og dekketøyet var samlet gjennom flere generasjoner av Bernadottefamilien.

Glassene som ble brukt, var en bryllupsgave til kong Carl Gustaf og dronning Silvia da de giftet seg

Ifølge svensk TV har det tatt to personer to døgn bare å brette serviettene til bryllupsbordene for de over 400 gjestene.

Både kong Harald og dronning Margrethe var plassert ved hovedbordet sammen med brudeparet og deres foreldre. Det samme var Finlands president Tarja Halonen, Nederlands dronning Beatrix og Belgias kong Albert.

Bryllupskake i elleve etasjer

Bryllupskaken som kronprinsesseparet skal skjære opp etter middagen, er en gave fra Sveriges bakere og konditorer.

Kaken veier 250 kilo og er i elleve etasjer. Den er formet som en firkløver og består av flere lag med blant annet mandelmarengsbunn, sjokoladecrisp, champagnemousse, markjordbær og markjordbærkompott.

Den er dekorert med 100 håndlagede roser og 40 liljer i karamell, oppgir hoffet. På toppen av kaken er kronprinsesseparets monogram i karamell.
Ifølge bakerne er 95 prosent av ingrediensene i kaken økologiske.

SISTE NYTT

Siste nytt