Sjakkgeni graves opp på Island

På Island har høyesterett bestemt at kisten med sjakkmesteren Bobby Fischer skal graves opp for å få klarhet i en farskapssak.

Bobby Fisher

Bobby Fischer født i USA, men røk etter hver uklar med myndighetene. Her er han i Tokyo, på vei til Island, hvor han levde de fire siste årene av sitt liv.

Foto: KAZUHIRO NOGI / AFP

Det skal tas vevsprøver av det døde sjakkgeniet for å avgjøre om han er far til sin tidligere kjærestes barn, ni år gamle filippinske Jinky Young.

Bobby Fisher døde 17. januar 2008 av nyresvikt, 64 år gammel. Han ligger begravet sør på Island, på Laugardaelir Kirkegård.

Kjæresten, som er fra Filippinene, hans tidligere kone, to nevøer og amerikanske skattemyndigheter har alle gjort krav på Fischers formue.

Formuen er anslått til å være på rundt 2 millioner dollar.

Les også: Sjakklegende er død

Nye bevis

Ifølge Islands nationale tv-station RUV har det dukket opp nye bevis i saken, skriver avisen Politiken.

De viser at Fischer overførte penger til Jinky Youngs mor i 2006 og 2007. Moren mener at dette støtter påstanden om at han er far til hennes datter.

Det er på bakrgunn av disse bevisene at Høyesterett har tillat DNA-prøver av Fischer, slik at prøvene kan sammelignes med Youngs DNA.

Verdens største sjakktalent

Fischer blir av mange vurdert som det største sjakktalentet verden har sett.

Han ble i 1972 verdensmester og var den eneste som klarte å tukte de sovjetiske spillerne.

Han ble født i USA, men røk etter hver uklar med myndighetene.

Han fikk islandsk statsborgerskap i 2005, for å unngå å bli deportert tilbake til fødelandet USA.

Fischer var etterlyst i USA for brudd på internasjonale sanksjoner etter å ha spilt i en sjakkturnering i Jugoslavia i 1992.

SISTE NYTT

Siste nytt