Afghansk rørlegger drept av norsk granat

En sivil afghaner mistet livet da en granat gikk av ved et uhell i Faryab-provinsen onsdag. En annen afghaner ble lettere såret.

Det norske feltsykehuset i Maymana

Her blir den skadde afghaneren fraktet inn til det norske feltsykehuset i Maimana. En annen mann ble drept i ulykken.

Foto: Caroline Lunde / Forsvaret

Det var under klargjøring av en 40 millimeter granatkaster på kjøretøy inne i leiren til det afghanske politihovedkvarteret i Almar-distriktet – 20 kilometer vest for den norske leiren i Maimana – at granaten gikk av, opplyser Forsvaret.

To sivile afghanere som jobbet med vedlikehold på stedet, ble truffet.

– De to arbeiderne, som jobbet som rørleggere i politihovedkvarteret, ble truffet av splinter fra granater. En av dem døde, sier kommunikasjonssjef i Forsvaret Petter Hallvard Foght Lindqvist til NRK.no.

Døde på stedet

De norske soldatene iverksatte umiddelbart livreddende førstehjelp og tilkalte medisinske evakueringshelikoptre.

Én av afghanerne døde av skadene på stedet, mens den andre var lettere skadd og ble evakuert med helikopter til behandling ved det norske feltsykehuset i Maimana.

– Granatkaster er et grovkalibret våpen som skyter ut granater, og de går av når de treffer noe hardt, forklarer Lindqvist.

Skjer slike vådeskudd ofte?

– I forhold til hvor mye våpen som er i bruk så er det ikke mye. Samtidig er ett vådeskudd ett for mye, og vi ser alltid alvorlig på slike hendelser. Derfor gjør vi det som er mulig for å sikre at det ikke skal skje, svarer Lindqvist.

Norske soldater gjør seg klar for oppdrag i Iveco-kjøretøy

Det var granatkasteren på et av disse kjøretøyene som gikk av. Dette bildet er fra klargjøring før et oppdrag i 2009.

Foto: Lars Kroken / Forsvaret

Får oppfølging

De to afghanerne jobbet for et rørleggerfirma i Maimana, og deres familier vil bli fulgt opp, opplyser Forsvaret.

Saken vil bli etterforsket av norsk militærpoliti i samarbeid med afghansk politi.

– De norske soldatene ble tatt med til den norske leiren etter hendelsen, og får oppfølging der, sier kommunikasjonssjefen til NRK.no.

Denne hendelsen er ikke den første der norske styrker er involvert i at sivile afghanere mister livet. I juli 2009 skjøt norske soldater en sivil afghaner som kom kjørende på en motorsykkel og ikke stoppet etter signaler.

Onsdag for to uker siden var norske soldater i den afghanske hovedstaden Kabul også involvert i en trafikkulykke. Kollisjonen førte til at en ung afghansk kvinne døde.

Maymana, Afghanistan

Maymana, Afghanistan.

Foto: NRK

SISTE NYTT

Siste nytt