Siv Jensen på G20-møtet: Trumps holdning til frihandel skaper usikkerhet

– Det er grunn til å være bekymret over at USA har tatt et skritt tilbake i synet på flernasjonale handelsavtaler, sier finansminister Siv Jensen.

Finansminister Siv Jensen deltok på G20-møtet i Washington i dag.

VIDEO: Siv Jensen på G20-møte i Washington.

For første gang deltar Norge som gjest når verdens mektigste industriland møtes. Denne gangen er G20-møtet lagt til Washington DC i forbindelse med de årlige vårmøtene i Det internasjonale pengefondet, IMF, og Verdensbanken.

Norge trenger frihandel

– Alle de andre G20-landene har uttrykt bekymring for at det nå blir reist spørsmål ved nytten av frihandel. Det har også Norge gjort, sier Jensen da vi treffer henne utenfor IMFs hovedkvarter.

– Amerikanerne har ikke sagt så mye på dagens møte, men usikkerheten ligger som et spøkelse over møtet, sier finansministeren.

US-POLITICS-TRUMP-MNUCHIN

Finansminister Steven Mnuchin (t.h.) sammen med president Donald Trump i forbindelse med undertegning av nye presidentordre, 21. april. Trump er lite opptatt av internasjonale organisasjoner, som G20.

Foto: JIM WATSON / AFP

– For Norge som en liten økonomi er det noe av det viktigste vi har. Distriktsarbeidsplassene våre er avhengige av at vi får solgt varene våre i utlandet, både fisk og industrivarer. Jensen viser også til at 80 prosent av eksporten går til Europa.

Uenighet om EØS i partiet

Fiskeriminister Per Sandberg

Fiskeriminister og nestleder i Fremskrittspartiet, Per Sandberg, er svært skeptisk til EØS-avtalen. Ifølge partiprogrammet er Frp fortsatt i mot EU.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Men Fremskrittspartiet snakker ikke med én stemme når det gjelder frihandel. Nestleder og formann i Fremskrittspartiets programkomité, Per Sandberg, har sagt at han i dag ville stemt nei til EØS-avtalen . Alternativet ville i så fall vært tosidige handelsavtaler med andre land. Men partileder Siv Jensen er klar når jeg spør om det kan bli aktuelt.

– Fremskrittspartiet har aldri stilt spørsmål ved frihandel. Det ligger ikke an til at EØS-avtalen blir et tema på landsmøtet om to uker. Derimot er det sider ved den avtalen vi kan se på, som eksport av trygdeytelser, sier Jensen.

Uklar beskjed fra USAs finansminister

diplomacy

Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, har ingen enkel oppgave som leder for G20-gruppen i år. Ingen vet nøyaktig hvilken retning verdens største økonomi vil ta når det gjelder internasjonalt samarbeid og forpliktelser.

Foto: SAUL LOEB / AFP

Det er Tyskland som nå har formannskapet G20-gruppen. –Vi er enige om at veksten må være mer inkluderende for å kunne bygge opp mot framveksten av proteksjonisme, sa finansminister Wolfgang Schäuble.

Han unngikk å svare på spørsmål om USAs holdning, men viste i stedet til at USAs finansminister, Steven Mnuchin, hadde sagt at Trumpadministrasjonen ikke har fattet noen vedtak når det gjelder handelspolitikk.

Amerikansk stål truet?

Men så sent som torsdag ga president Donald Trump ordre om at Handelsdepartementet skal granske hvorvidt import av utenlandsk stål truer USAs nasjonale sikkerhet.

IMF-G20/

Kinas finansminister Xiao Jie (t.v.) i samtale med Christine Lagarde, direktør i Det internasjonale pengefondet, IMF. De to er enige om at en handelskrig vil være svært skadelig for verdensøkonomien.

Foto: YURI GRIPAS / Reuters

– Dumping er et verdensomspennende problem, sa Trump, som ikke ønsket å blinke ut Kina som hovedproblemet. Men Kina står for rundt halvparten av verdens stålproduksjon og produserer til rimeligere priser enn her i USA.

Handelsminister Wilbur Ross gjorde det klart at granskingen kan føre til nye, omfattende importavgifter på utenlandsk stål.

Les også: G20 dropper løfter om frihandel og klima

Les også: Trumps trusler åpner for Kina

SISTE NYTT

Siste nytt