NRK Meny
Normal

Norges Røde Kors: – Situasjonen i Pakistan er katastrofal

Norges Røde Kors beskriver flommen i Pakistan som en dobbel katastrofe, siden mange av de rammede fremdeles sliter med ettervirkningene fra fjorårets flom.

Tallet på direkte rammede av flommen i Pakistan, har steget til 10 millioner mennesker. Flommen er forårsaket av flere uker med kraftige nedbørsmengder. 342 personer er så langt bekreftet omkommet.

LES OGSÅ: Millioner er rammet av flomkatastrofen i Pakistan

Noen av de verst berørte områdene sliter fortsatt med opprydningsarbeidet etter fjorårets flom, som kostet over 1500 menneskeliv. Katastrofen rammer dermed ekstra hardt.

Norges Røde Kors var svært delaktig i nødhjelpsarbeidet i Pakistan i fjor, og trapper i disse dager opp tilstedeværelsen i de mest utsatte flomområdene takt med at behovet for hjelp blir større.

– Det opereres med tall på sju millioner rammede. Halvparten av dem rammes for andre år på rad. De opplever derfor en dobbel katastrofe i og med at de ikke har fått etablert seg normalt etter flommen som rammet dem i fjor, forteller delegat i Norges Røde Kors, Olaf Røsset, som for tida er stasjonert i Pakistan.

80 prosent av åkrene under vann

Olaf Røsset

Røde Kors' Olaf Røsset forteller at hovedutfordringen er å finne fram til flomofrene som er hardest rammet.

Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

Den nasjonale katastrofemyndigheten (NDMA) sa lørdag at et område på 24.000 kvadratkilometer er oversvømt, og at 1,2 millioner hus er ødelagt. Ifølge pakistanske medier er dreneringssystemene som i utgangspunktet skal ta unna regn og flomvann fra elvene, svært dårlig vedlikeholdt.

Både infrastrukturen og jordbruket er svært hardt rammet, ifølge Røsset.

– I de hardest rammede områdene ligger 80 prosent av jordbruksarealet under vann. I den sørligste delen av Sindh-provinsen var det rett før de skulle høste inn bomullen, men den står nå under vann og årets produksjon er helt ødelagt.

– Folk roper etter hjelp

FNs barnefond UNICEF skal i de nærmeste dagene sette inn 40 tankbiler for å forsyne 40.000 flomrammede med 200.000 liter vann, som skal bidra til å gi folk rent drikkevann og avverge vannbårne sykdommer.

Men dette er ikke nok. Flere tusen pakistanere lever under åpen himmel som følge av flomkatastrofen, og mange klager over at hjelpen ikke kommer fram.

– Folk som bor her roper etter hjelp. De står langs veiene og strekker hendene i været og er oppgitte over at det har vært lite hjelp å få fram til nå, sier Røsset.

Han forteller at folk applauderer når Røde Kors og Røde Halvmåne kommer med sine nødhjelpsbiler.

– Befolkningen er desperat. De venter på matforsyninger og trenger tak over hodet, ikke minst trenger de rent vann. Vannkildene deres er forurenset av overflatevann, som er tilsatt gjødsel og som er forurenset av dyrekadavre som ligger i titusentall rundt omkring.

Gir mat til 2500 familier

Norges Røde Kors konsentrerer seg om matforsyninger og helsetibud i Pakistan.

– Det betyr at vi distribuerer mat til 2500 familier i et hardt rammet område. Det er store familier her, og matrasjonene skal vare i én måned, forklarer han.

I tillegg støtter organisasjonen tre mobile helseklinikker. Her er det kun pakistanere som jobber, men klinikkene fullfinansieres av Norges Røde Kors.

Røsset sier at hovedutfordringen er å nå fram til de som er aller hardest rammet og som trenger hjelpen mest.

– Det er ikke til å stikke under en stol at det er mange som forsøker å utnytte en slik situasjon. Det er ikke alltid de som trenger hjelpen mest som står først i køen.

– Verre enn bildene viser

Årets flom har fått mindre mediedekning enn fjorårets, men det betyr ikke at situasjonen er mindre alvorlig. Ifølge Røsset er flomkatastrofen verre enn fjernsynsbildene viser.

– Bildene viser vannmasser og noen ganger mennesker i disse vannmassene, men de får ikke fram den desperasjonen folk gir uttrykk for. De får ikke fram luktene og stemningen av håpløshet og oppgitthet som preger menneskene her, og som vi kjenner når vi er ute og besøker dem.

– De står og strekker hendene ut mot himmelen og ber om hjelp, forteller han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt