Hopp til innhold

Russland: – Korea-krisen på vei inn i en «ond sirkel»

Det allerede anspente forholdet mellom Nord-Korea og USA tilspisser seg. Flere nasjoner ber nå partene om å dempe spenningen.

Russland: frykter situasjonen i Nord-Korea er på vei inn i en «ond sirkel»

– Situasjonen kan komme ut av kontroll og gli inn i en ond sirkel.

Ordene tilhører Russlands utenriksminister Sergei Lavrov etter at Nord-Korea har varslet at beredskapen på landets rakettbaser er satt på «stand by».

Nye trusler

Nord-Koreas leder Kim Jong-un skal ha blitt rasende over at USA i går sendte to B-2 bombefly på patrulje over Sør-Korea, som del av en årlig militærøvelse.

– Tiden har kommet for å gjøre opp regnskapet med de amerikanske imperialistene, skal Jong-un ha kommentert overfor har Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA.

Også Kina har ifølge BBC kommet på banen og bedt partene om å dempe krigshissingen.

«Krigersk retorikk»

Amerikanske myndigheter kommenterer Nord-Koreas rakettrusler med at de både har evne og vilje til å forsvare sine interesser i regionen.

Ifølge nyhetsbyrået AP har Det hvite hus-talsmann Josh Earnest oppfordret Nord-Korea til å sette sitt folk først ved å avslutte sin krigerske retorikk, gi opp atomprogrammet og samtidig leve opp til sine internasjonale forpliktelser.

(Saken fortsetter under bildet.)

Kim Jong-un i militært planleggingsmøte

Dette bildet fra Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå skal angivelig vise Kim Jong-un i et møte med Nord-Koreas planer for et angrep på USA på kartene i bakgrunnen.

Foto: KCNA / Reuters

Fredag samlet flere tusen nordkoreanere seg til en demonstrasjon og samtidig massemønstring av militære muskler på hovedplassen i Pyongyang.

Vil angripe USA

Nord-Koreas KCNA-byrå har sendt ut et bilde der Jong-un sitter i det som ser ut til å være et militært planleggingsmøte, der han poserer foran et kart som angivelig viser landets plan for å angripe USA.

Kim Jong-un har fordømt USAs oppvisning med B-2-bombeflyene og kalt dem et ultimatum som for enhver pris vil fyre opp under en atomkrig på den koreanske halvøya.

Det amerikanske fastlandet og USAs baser i Hawaii, Guam og Sør-Korea skal alle være uttalte mål for Nord-Koreas raketter.

Politisk spill

Ifølge en analyse publisert av AP er det derimot mer sannsynlig at Nord-Koreas militære oppvisning den siste tiden i stedet er del av et politisk spill for å oppnå en situasjon der USA er tvunget til å forhandle.

I analysen hevdes det at Nord-Korea overdriver sine militære styrker og trusselen de representerer, og at det de i realiteten ønsker er en permanent våpenhvile.

Kim Jong-un

Kim Jong-un har den siste tiden kommet med flere utspill om å angripe USA.

Foto: KCNA / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt