NRK Meny
Normal

Sitt ned-aksjon for bukser

Kvinner i det afrikanske landet Malawi arrangerer fredag en sitt ned-aksjon for retten til å gå med bukser. Onsdag ble 15 menn arrestert for å ha terrorisert kvinner ved å rive buksene av dem.

Malawi

Slik vil mange menn i Malawi helst se at kvinnene kler seg.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Da landets diktator Kamuzu Banda tapte det første demokratiske valget i Malawi i 1994, ble forbudet mot kvinner i bukser opphevet.

Men fremdeles provoserer det mange i det konservative landet at kvinner legger vekk det tradisjonelle lange skjørtet.

Onsdag ble det rapportert om gjenger som stormet inn i butikker og som stanset biler for å sjekke om de fant kvinner kledd i bukser eller korte skjørt. 15 menn ble arrestert i landets hovedstad Lilongwe. Der hadde flere kvinner opplevd å bli kledd helt nakne.

I den nordlige byen Mzuzu stengte flere av butikkene, melder en lokal avis.

En demokratisk rett

Nå planlegger kvinner i den økonomiske hovedstaden i landet, Blantyre, å protestere mot aksjonene.

– Politikvinner går med bukser og kvinnelige mekanikere går med bukser, hvorfor skal de leve i frykt?, spør Nancy Tembo, en representant for opposisjonspartiet i landet til Nyasa Times.

– Vi oppfordrer alle kvinner og menn til å engasjere seg i denne saken og gjøre en innsats for kvinners rett i et demokratisk Malawi, sier juristen og kvinneaktivisten Seodi White.

Fattigdom og frustrasjon

Joyce Banda

Visepresident Joyce Banda mener mennene som river bukser av kvinner, først og fremst er frustrerte over de økonomiske problemene i landet.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Visepresident Joyce Banda, som er kommet på kant med presidenten og hans parti, mener mennenes anti-bukseaksjoner først og fremst skyldes økonomiske problemer i landet.

– Det er så mye frustrasjon blant folk at de går løs på hverandre, sier hun ifølge nyhetsbyrået AFP.

Hun får støtte av politiet i Lilongwe.

– Mennene angriper de buksekledde kvinnene for å stjele fra dem, sier politiets talsmann John Namalanga til The Malawi Democrat.

Malawi er ett av verdens fattigste land. Ifølge det norske utenriksdepartementet lever om lag 39 prosent av befolkningen under fattigdomsgrensen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt