Urix forklarer

Siste sjanse for Jeb Bush i «skitten» delstat

Kveldens primærvalg i Sør-Carolina i dag er trolig siste sjanse for Jeb Bush til å melde seg på i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat. To ganger før har familien Bush fått hjelp fra delstaten som er kjent for sin skitne valgkamp.

Jeb Bush hadde med mor og tidligere førstedame Barbara Bush da han drev valgkamp i et stemmelokale i Sør-Carolina.

Donald Trump ligger ifølge meningsmålingene an til å vinne kveldens republikanske primærvalg i Sør-Carolina.

Den siste målingen gir ham 28 prosent av stemmene, mot 23 prosent for Ted Cruz og 15 prosent for Marco Rubio.

Mye av spenningen er imidlertid knyttet til om Jeb Bush gjør det godt nok til at han kan holde liv i valgkampen sin frem mot «Super-Tirsdag» 1. mars.

Da holder republikanerne primærvalg eller nominasjonsmøter i 13 delstater og fordeler 661 delegater til sommerens landsmøte.

Det er over halvparten av de 1237 delegatene som trengs for å sikre seg nominasjonen.

Trenger et godt resultat

Etter å ha samlet inn langt over en milliard kroner til valgkampen så langt, sitter Jeb Bush igjen med en 6. plass i Iowa og en 5. plass i New Hampshire.

Det gjør at Jeb Bush er desperat etter et godt resultat i Sør-Carolina for å holde valgkampen sin i live.

Derfor har han hentet inn både sin mor, tidligere førstedame Barbara Bush, og broren og ekspresidenten George W. Bush til å hjelpe seg i valgkampen.

Storebror George har jobbet for å rekruttere velgere blant de mange krigsveteranene som bor i delstaten.

Samtidig har Jeb Bush brukt enorme summer i TV-reklame, spesielt for å sverte sin hovedmotsander i kampen om de mer moderate republikanerne, Marco Rubio.

Ifølge Den føderale valgkommisjonen har Bush brukt 12,5 millioner dollar på negativ reklame rettet mot Rubio i Sør-Carolina.

Columbia og Barbara Bush

Det meste av Bush-klanen har reist til Sør-Carolina for å hjelpe Jeb Bush i valgkampen. Her hans kone Columbia Bush og moren, tidligere førstedame Barbara Bush.

Foto: Sean Rayford / AFP

Kjent for skitten valgkamp

Lee Atwater 1988

Lee Atwater, her under valgkampen i 1988, var fra Sør-Carolina og ble beryktet for sine skitne knep i valgkamper.

Foto: Anonymous / Ap

De negative TV-reklamene vil neppe støte velgerne i Sør-Carolina; en delstat som er berømt for sine skitne valgkamper.

Det var herfra Lee Atwater kom, den republikanske valgstrategen som på 1980-tallet ble herostratisk berømt for sine skitne knep.

Atwater var sentral i George H.W. Bush' valgkamp i 1988, og var mannen som sto bak den beryktede TV-reklamen om Willie Horton.

Reklamen anklaget Bush' motkandidat Michael Dukakis for å la dømte drapsmenn få permisjon fra fengsel og hadde klare rasistiske overtoner.

TV-reklamen er blitt legendarisk i amerikansk politisk historie og er av mange gitt mye av æren for at Bush vant presidentvalget i 1988.

Bush-leiren spredte rykter

Under republikanernes primærvalg i Sør-Carolina i år 2000, var det sønnen George W. Bush, som tydde til skitne knep.

Bush hadde tapt primærvalget i New Hampshire kort tid før, og var regnet for å ligge bak motkandidaten John McCain i oppslutning.

Ved hjelp av sin valgkampleder Karl Rowe spredte Bush-kampanjen rykter om McCain.

Ryktene sa at McCain var en hjernevasket forræder, at han hadde fått en datter med en svart prostituert og at hans kone var narkoman.

Rowe og Bush-kampanjen har nektet for at det var de som sto bak ryktespredningen, men uansett snudde stemningen til Bush' fordel i South Carolina og han endte opp med å vinne nominasjonen.

Jeb Bush og tilhengere

Jeb Bush sammen med tilhengere utenfor et valglokale i Greenville i Sør-Carolina i dag.

Foto: Paul Sancya

Ligger på fjerdeplass

Nå, 16 år etter, har broren Jeb brukt titalls millioner på å angripe motstanderne gjennom TV-reklamer.

Så langt ser det ikke ut til å ha vært noen suksess, de fleste meningsmålingene gir Jeb Bush en fjerdeplass med en oppslutning på rundt ti prosent av velgerne i Sør-Carolina.

Nattens primærvalg vil gi svaret på om Sør-Carolina for tredje gang vil gi en Bush et viktig løft på veien mot Det hvite hus, eller om Jeb Bush i praksis vil være ute av kampen om å bli republikanernes kandidat.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt