NRK Meny
Normal

Siste reis for romferja «Atlantis»

Romferja «Atlantis» la i kveld norsk tid ut på sin siste planlagte ferd til Den internasjonale romstasjonen ISS.

Video ATLANTIS

Se video av oppskytingen.

Med seg har den det russiskbygde Mini-Research Modul 1 – også kjent som Rassvet. Den vil fungere som lasterom og plattform for besøkende romfartøy.

«Atlantis» ble første gang sendt ut på romferd 3. oktober 1985, og siden den gang har det blitt 32 turer til verdensrommet.

Romferjas tanker er fyllt med 1,9 millioner liter flytende oksygen og hydrogen, og tok av fra Kennedy romsenter i Florida klokken 20.20 i kveld norsk tid.

Video astronaut

Astronautene forbereder seg før oppskytingen med Atlantis.

To romferder gjenstår

Ferja er bemannet med seks personer og skal være i rommet i 12 dager. I tillegg til å frakte utstyr til Den internasjonale romstasjonen (ISS), skal astronautene gjennomgå flere eksperimenter for universitetet i Canada.

Blant annet skal følsomheten i astronautenes fotsåler måles før og etter landing, skriver CBC News. Resultatene fra disse forsøkene skal være med på å kartlegge sammenhengen mellom hudsensitivitet og balanse.

Når «Atlantis» igjen lander på romsenteret i Florida går den over i pensjonistenes rekker. NASA har varslet at alle deres tre romferjer skal tas ut av drift innen utgangen av året, og det gjenstår bare to romferje-ferder med «Discovery» og «Endeavour» før de parkeres for godt.

«Atlantis» vil likevel stå i beredskap i tilfelle den må ut på redningsoppdrag når «Endeavour» legger ut på sin siste ferd i november.

Havner på museum?

Mannskapet består av kommandør Kenneth Ham og piloten Dominic «Tony» Antonelli. I tillegg deltar Michael Good, Garrett Reisman, Piers Sellers og Stephen Bowen.

– Man føler seg beæret over å få være med i dette øyeblikket. Samtidig er det bittersøtt siden dette er slutten på en æra, sier Garrett Reisman til FOX News.

– Jeg tror nok at det sannsynligvis vil være en tåre i øynene på mange etter oppskytingen. Men det vil nok bli litt feiring også, sier NASAs testansvarlige Mike Leinbach til TV-kanalen.

Men det er nok ingen fare for at «Atlantis» og søsterskipene blir til spiker når de har avtjent sin tjeneste ved utgangen av året. Over 20 amerikanske museer har meldt sin interesse for å stille ut romferjene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt