Hopp til innhold

Innbyggere i kø for å forlate Sirte

Forholdene for innbyggerne i den beleirede byen Sirte i Libya blir stadig verre, advarer en lege og Røde Kors.

Libyere flykter fra Sirte

Flere hundre innbyggere har forlatt byen etter at det ble stans i kampene, som følge av at den nye regjeringen varslet en to dager lang våpenhvile.

Foto: Bela Szandelszky / Ap

Det er tomt for viktige medisiner og rent drikkevann i Sirte, sier en libysk lege som var i kystbyen i helgen til den britiske avisen Guardian.

– Forholdene har blitt verre og verre. Det finnes ikke medisiner for hjertesykdommer og blodtrykk, heller ikke morsmelkserstatning eller bleier. Det er svært lite drikkevann tilgjengelig. Vannet er kontaminert etter oljesøl, sier Dr. Siraj Assouri til avisen.

– Våre styrker er nært sentrum av byen, men det er andre områder som forsatt kontrolleres av Gaddafi-lojale styrker og hvor det har vært harde kamper. De kontrollerer fortsatt 40 prosent av byen, forteller han videre.

(Saken fortsetter under bildet)

Familier flykter i en bil fra Sirte

Mens mange nå flykter fra Sirte, tror flere at revolusjonshæren forbereder en siste storoffensiv for å innta byen en gang for alle.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters

Uklart om våpenhvile

Flere hundre innbyggere har forlatt byen etter at det ble stans i kampene, som følge av at den nye regjeringen varslet en to dager lang våpenhvile.

– De revolusjonære som holder til ved frontlinjen i Sirte har gitt innbyggerne to dager på å forlate byen, noe som åpner opp for evakuering av et stort antall sivile, sier Mustafa Abdel Jalil, leder for Det libyske overgangsrådet NTC.

Men folk som søndag kom seg ut av byen, sa at de ikke hadde merket noe til våpenhvilen. De hevder at skytingen aldri stoppet opp.

– Jeg så en 14-åring dø på operasjonsbordet fordi strømmen gikk, forteller en sykehusansatt til nyhetsbyrået Reuters.

– Det er så mange raketter nå. Vi kunne ikke bli lenger, sier en mann på vei ut av byen med en bil full av barn og kvinner, til nyhetsbyrået AFP.

Mange av innbyggerne i Sirte støtter Libyas avsatte diktator Muammar al-Gaddafi. Flere bekrefter de dystre beskrivelsene av forholdene i Sirte, og bebreider NATOs flyangrep for at liv går tapt.

(Saken fortsetter under bildet)

En soldat fra revolusjonsstyrkene er såret i kampene ved Sirte

En soldat fra revolusjonsstyrkene er såret i kampene ved Sirte, en av de siste Gaddafi-bastionene i Libya.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters

Røde Kors-advarsel

Et kriseteam fra Røde Kors har også advart mot at forholdene i Sirte har blitt stadig verre denne helgen. Teamet fikk til å levere noe utstyr i Sirte, men på grunn av at kampene hardnet til kom de seg ikke inn til det viktigste sykehuset i byen.

Ifølge Røde Kors har 10.000 mennesker forlatt Sirte i den siste tiden.

– Det kommer svært mange pasienter inn til sykehuset. Samtidig holder det på å gå tomt for medisiner og det er et akutt behov for mer oksygen. I tillegg har et vannreservoar blitt skadet, uttaler Røde Kors.

Det har pågått kamper i og ved Sirte i flere uker. I forrige uke kunngjorde det libyske forsvarsdepartementet at havnen, flyplassen og militærleiren i byen var under deres kontroll, men kampene er slett ikke over.

(Saken fortsetter under bildet)

Libyere viser dokumentene sine til en revolusjonssoldat for å komme seg ut av Sirte

Libyere viser dokumentene sine til en revolusjonssoldat på en veikontrollpost for å komme seg ut av Sirte.

Foto: Bela Szandelszky / Ap

Venter siste offensiv

Det er ventet at de tidligere opprørerne vil angripe Gaddfi-lojale styrker i Sirte for fullt igjen etter at våpenhvilen er over, i et forsøk på å få en endelig slutt på krigen i landet.

Ifølge Mustafa al-Rubaie, en kommandant for revolusjonsstyrkene, har de tatt kontrollen over ett boligområde i Sirte og et hotell hvor Gaddafi-lojale snikskyttere holdt til.

Gaddafi-styrkene kontrollerer likevel en rekke strategiske posisjoner i byen, og det er vanskelig å rykke frem for revolusjonsstyrkene.

Saadi Gaddafi

Niger skal nå ha gitt de nye libyske myndighetene lov til å avhøre sønnen til Muammar al-Gaddafi, Saadi.

Foto: TIM WIMBORNE / Reuters

– Det er harde kamper i Sirtes gater nå. Fienden er beleiret fra sør, øst og vest, men besitter fortsatt svært avanserte våpen og store mengder ammunisjon, sier Rubale.

Får avvhøre Saadi

De nye herskerne i Libya har gjort det til en hovedprioritet å innta Sirte og Bani Walid, en annen by hvor Gaddafi-lojalistene holder stand. Regimet har erklært at de ikke vil gå videre med planene for en ny overgangsregjering og valg før landet er helt frigjort.

Niger skal nå ha gitt de nye libyske myndighetene lov til å avhøre sønnen til Muammar al-Gaddafi, Saadi. Han flyktet til Niger da opprørsstyrkene inntok Libyas hovedstad Tripoli.

Myndighetene i Niger har ingen planer om å utlevere ham, men sier overgangsrådet kan få avhøre ham i hovedstaden Niamey.

(Saken fortsetter under bildet)

Anti-Gaddafi-styrker skyter med haubitser fra Talatheen øst for Sirte

Revolusjonsstyrker skyter med haubitser fra Talatheen øst for Sirte.

Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI / Reuters

Savner raketter

Samtidig bekymrer NATO seg for 10.000 raketter som det ikke kan gjøres rede for.

Ifølge det tyske magasinet Der Spiegel holdt ledere for NATOs komité for militærsjefer, admiral Giampaolo de Paola, mandag et møte med tyske parlamentarikere, der han ga uttrykk for bekymringen.

NATO er særlig redd for at våpnene skal ende opp i hendene på Al Qaida.

– Våpnene kan havne i andre land og i gale hender, sa admiralen ifølge Der Spiegel.

Blant de savnede våpnene er rundt 5.000 antiluftskytsraketter av typen SAM-7.

Røyk over Sirte etter angrep fra revolusjonsstyrkene

Røyk ligger over Sirte etter angrep fra revolusjonsstyrkene, men fremrykkingen inn mot og inne i byen går sakte fremover.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt