Hopp til innhold

Voldsomme opptøyer mot Mohamed Morsi i Egypt

Opprørspolitiet har tatt i bruk tåregass for å spre demonstrantene i Kairo og flere andre steder i Egypt, på dagen to år etter at oppstanden mot president Hosni Mubarak startet. Minst sju skal være drept.

Tahrir, Kairo

En motstander av Egypts president Mohammed Mursi forsøker å slukke et telt som politiet satte fyr på under uroligheter på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo fredag. Politiet brukte også tåregass mot demonstrantene etter at disse hadde kastet brannbomber, fortalte øyenvitner.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Tusenvis av demonstranter har igjen tatt til gatene i Kairo og andre byer. Nå retter de sinnet mot president Mohamed Morsi og Det muslimske brorskap.

Egyptiske myndigheter melder fredag kveld om et økende antall skadde. Til sammen skal over 450 være skadd i de voldelige sammenstøtene, melder nyhetsbyrået AFP.

I byen Suez ble sju personer drept i sammenstøtene, opplyser statlig egyptisk TV fredag kveld. Alle sju skal ha blitt skutt.

I Ismailia ved Suez-kanalen tente demonstranter på hovedkvarteret til Det muslimske brorskap. Svart røyk veltet ut av vinduene.

Flere hundre demonstranter i Ismailia brøt seg også inn i kontorene til provinsguvernøren. Politiet brukte tåregass for å få dem ut.

Tente på bildekk

I Egypts nest største by Alexandria var det også sammenstøt mellom demonstranter og politiet.

Demonstrantene tente på bildekk, og tykk røyk lå over området. Politiet svarte med tåregass. Også i byen Suez har det vært sammenstøt.

I Kairo brukte også politiet tåregass for å stanse demonstranter som forsøkte å forsere et piggtrådgjerde foran presidentpalasset, melder statlig fjernsyn.

Startet relativt rolig på Tahrirplassen

Demonstrasjoner i Alexandria

Ungdom kjemper mot egyptisk politi i Alexandria fredag på toårsdagen for opprøret som styrtet Hosni Mubarak.

Foto: ASMAA WAGUIH / Reuters

I hovedstaden samlet mange tusen demonstranter seg på Tahrirplassen i sentrum av byen på dagen to år etter at opprøret mot president Hosni Mubarak startet.

I en sidegate til Tahrirplassen kastet protesterende ungdommer stein mot politiet over en mur som er satt opp for å beskytte offentlige bygninger.

NRK-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen sa ved 16.30-tiden at situasjonen på Tahrirplassen var relativt rolig, men spent.

– Det er mange familier og kvinner der, men også mange unge menn med ansiktsmasker. Det siste er nytt og lover ikke godt, sier han.

Demonstranter utenfor kringkastingsbygningen i sentrum av byen har flere ganger sperret trafikken i begge retninger. Politi og soldater er utkommandert for å beskytte bygningen.

Les også: Protester mot Morsi to år etter Mubaraks fall

Fokus er endret

Tahrirplassen

Motstanden mot Mohamed Morsi er seiglivet på Tahrirplassen.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Det tok demonstrantene 18 dager å fjerne Mubarak. Nå er det hans etterfølger Mohamed Morsi og Det muslimske brorskap sinnet retter seg mot.

På Tahrirplassen ropte demonstranter slagord mot Det muslimske brorskap der Morsi har sitt utspring.

Morsi er Egypts første folkevalgte president, men opposisjonen anklager ham for ikke å ha klart å reformere Egypt, og dermed innfri kravet fra revolusjonen. Han og Brorskapet blir også beskyldt for å innsnevre demokratiet, noe de sterkt tilbakeviser.

– Folket ønsker regimets fall, roper demonstranter.

Liberale demonstranter er bekymret for at Egypt skal utvikle seg til et islamsk land bygd på sharialover.

Den tidligere lederen for Det internasjonale atomenergibyrået, Mohamed ElBaradei har oppmuntret demonstrantene på Twitter, og gikk i protesttog sammen med dem.

«Gå ut på plassen for endelig å oppnå målet med revolusjonen», skrev ElBaradei i meldingen.

– Ikke godt nok

Tåregass mot demonstranter i Kairo

Politiet tok i bruk tåregass mot demonstranter både på Tahrir-plassen (bildet) og i Alexandria fredag. Det er to år siden de første store demonstrasjonene mot den daværende presidenten, Hosni Mubarak.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

– Det Morsi og regjeringen har utrettet er ikke godt nok. Dersom vi gir ham mulighet til det, vil Morsi ruinere landet, sa 23 år gamle Mostafa Abdallah, en av de mange på Tahrirplassen.

Les også: – Forventningene til Den arabiske våren var umulig å innfri

Opposisjonen har oppfordret til massedemonstrasjoner mot Morsi og Det muslimske broskap over hele Egypt i dag under slagordet fra revolusjonen for to år siden: «Brød, frihet og sosial rettferdighet».

Brorskapet har holdt seg i bakgrunnen under markeringen av årsdagen for ikke å provosere,

Uroen i Egypt har pågått mer eller mindre sammenhengende siden revolusjonen for to år siden.

Da sto religiøse og ikke-religiøse side om side mot Mubarak. Nå er bildet endret, og Morsi og Det muslimske brorskap er blitt skyteskiven.

Uroen har skremt turistene som er avgjørende for den økonomiske utviklingen. Utenlandske investeringer uteblir, valutareservene krymper og prisene øker raskt. Folk har ikke sett mye til den sosiale utjevningen de krevde for to år siden.

SISTE NYTT

Siste nytt