Normal

Historisk silikonbryst-rettssak i gang

En av Frankrikes største rettssaker noensinne startet onsdag. Mer enn 5000 kvinner saksøker fem personer for å ha solgt farlige brystimplantater til kvinner verden over.

PIP-rettssak

STOR PÅGANG: Man regner med at 300.000 kvinner i 65 land skal ha fått innlagt disse brystimplantatene. Pågangen på rettssaken er så stor at den måtte flyttes til et kongressenter i Marseille.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / Afp

Grunnleggeren av selskapet Poly Implant Prothese (Pip), Jean-Claude Mas, er en av de som står tiltalt for svindel etter at det ble kjent at selskapet brukte silikon i brystimplantatene som egentlig var beregnet på industriprodukter.

Produktet ble senere forbudt og firmaet lagt ned.

FRANCE-HEALTH-WOMEN-TRIAL

Grunnleggeren av selskapet Poly Implant Prothese (Pip), Jean -Claude Mas, er en av de som står tiltalt for svindel etter at det ble kjent at selskapet brukte silikon i brystimplantatene som egentlig var beregnet på industriprodukter.

Foto: PASCAL GUYOT / Afp

Man regner med at så mange som 300.000 kvinner i 65 land skal ha fått innlagt disse brystimplantatene. Ifølge helsemyndighetene er det dobbelt så stor risiko for at de omtalte implantatene skal lekke som andre merker.

Mer enn 4000 kvinner har meldt fra om at de har opplevd at deres brystimplantater har sprukket, og bare i Frankrike har 15.000 kvinner valgt å bytte dem ut.

Ifølge helsemyndigheter i mange land skal implantatene ikke være giftige eller øke risikoen for brystkreft, men langtidseffekten er ikke kjent.

Møtt med buing

Antallet fornærmede og den enorme interessen for saken har ført til at hovedforhandlinga er flyttet til et kongressenter i Marseille for at alle parter skal få plass.

Da grunnleggeren av firmaet inntok vitneboksen onsdag ble han møtt med buing og sinte tilrop.

De tiltalte risikerer opptil fem år i fengsel og rettssaken skal etter planen holde på fram til 17. mai.

– Vi forventer at de får den straffen de fortjener selv om vi mener at det ikke kan sammenliknes med hva de har gjort, sier Alexandra Blachere til nyhetsbyrået AFP.

Hun representerer kvinnene som har fått implantatene. Ifølge Blachere blir kvinnene ofte sett ned på fordi de selv ba om silikonimplantatene i utgangspunktet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Silikon-implantater

Implantatet til høyre kommer fra det franske firmaet PIP. Den andre er fra en annen produsent.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

Flest i Latin-Amerika

Mer enn 80 prosent av brystimplantatene ble eksportert utenlands. Halvparten gikk til Latin-Amerika, rundt en tredel til andre land i Vest-Europa og resten til Øst-Europa, Midtøsten og Asia.

Flere av de anklagede er også siktet i en annen sak knyttet til et mistenkelig kreftdødsfall av ei kvinne som hadde de utskjelte implantatene.

Retten regner med at de første dagene vil gå med til ulike krav fra partene om å henholdsvis utsette og utvide saken.

Poly Implant Prothese-rettssak

Advokatene som representerer de mer enn 5000 kvinnene har funnet plass i kongressenteret.

Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt