Tre siktet for uaktsomt etter gruveulykken

Påtalemyndigheten i Tyrkia opplyser søndag kveld at tre personer er siktet for uaktsomt drap etter gruvebrannen i Soma.

Turkey Mining Disaster

Søndag pågrep politiet 25 personer etter gruveulykken i Soma. En av dem var direktør i selskapet som driver gruva.

Foto: Emre Tazegul / Ap/NTB Scanpix

– 25 personer har blitt pågrepet, og tre av dem har blitt siktet for uaktsomt drap, sier statsadvokat i byen Akhisar, Bekir Şahiner, til pressen i Soma.

Statsadvokaten opplyste samtidig at en foreløpig rapport viser at brannen ble startet av kull som ble varmet opp da det kom i kontakt med luft.

301 gruvearbeidere omkom i brannen, som brøt ut da flere hundre gruvearbeidere befant seg 2 kilometer under bakken.

De mange pågrepne er mistenkt for forsømmelser som kan ha bidratt til ulykken. Søndag kveld ble det klart at en domstol hadde løslatt 22 av dem, mens tre fortsatt var mistenkt for å ha forårsaket en rekke dødsfall.

Avviser alle anklager

Ifølge avisen Hürriyet er de pågrepne sjef for gruveselskapet Soma Kömur, Akın Çelik, og ingeniørene Yalçın Erdoğan og Ertan Ersoy Soma Kömür avviser alle anklager om at sikkerheten var for dårlig.

– Vi har alle jobbet veldig hardt. Jeg har ikke sett en slik ulykke på 20 år, sa Çelik fredag.

Også arbeidsdepartementet i landet nekter for å ha noen skyld i ulykken, og det påstår at gruva hadde blitt inspisert hver sjette måned. Flere titalls etterforskere og statsadvokater jobber nå med å etterforske det som er den verste gruveulykken i landets historie.

– Ikke en feil i det elektriske anlegget

Det har tidligere blitt meldt at eksplosjoner og brannen startet trolig på grunn av en feil i det elektriske anlegget i gruva. Şahiner, sier imidlertid at eksplosjonene og brannen ikke skyldes en feil i det elektriske anlegget.

– Vår første rapport viser at karbonmonoksid ble dannet etter at kull ble varmet opp da det kom i kontakt med luft, sier Şahiner.

Erol Yılmaz Aras sitter i styret for Advokatforeningen i Ankara. Han mener etterforskningen av gruveulykken er en justisskandale. Han er frustrert over at etterforskningen går så langsomt.

Redningsaksjonen i gruva ble avsluttet lørdag etter at likene av de to siste savnede gruvearbeiderne ble hentet opp.

Inngangen til gruven i Soma.

301 gruvearbeidere omkom i brannen, som brøt ut da flere hundre gruvearbeidere befant seg 2 kilometer under bakken. Hovedinngangen til gruven i Soma.

Foto: Ap

SISTE NYTT

Siste nytt