Krekar anklages for å ha startet ny terrorgruppe

To kurdiske brødre er siktet i Sveits for å tilhøre en ny terrororganisasjon som angivelig er opprettet i samarbeid med mulla Krekar.

Mulla Krekar

Det langsiktige målet til mulla Krekars gruppe er angivelig å opprette et verdensomspennende muslimsk styre ved hjelp av «voldelige kriminelle handlinger».

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Den eldste av brødrene mistenkes for å ha dannet gruppen i samarbeid med Krekar.

Påtalemyndigheten i Sveits mener den nye organisasjonen tilhører al-Qaida-nettverket og har medlemmer i en rekke europeiske land.

«Den nystartede terroristorganisasjonen hevdes å følge en variert strategi for å tiltrekke seg nye medlemmer og støttespillere, for på denne måten å styrke al-Qaida-nettverkets eksisterende organisasjon», het det i en uttalelse fra påtalemyndigheten mandag.

Gruppens langsiktige mål er angivelig å opprette et verdensomspennende muslimsk styre ved hjelp av «voldelige kriminelle handlinger».

Lukkede nettsider

Den eldste av brødrene anklages for å ha hatt en sentral rolle i den nye organisasjonen. Han skal ha opprettet flere internettsider hvor det angivelig er blitt formidlet beskjeder mellom mulla Krekar og væpnede grupper i Irak.

Nettsidene skal også ha blitt brukt til å legge ut tekst og bilder fra terrorangrep utført av al-Qaida og Krekars gamle irakiske organisasjon Ansar al-Islam.

Gruppen skal ha gjort vurderinger av potensielle nye støttespillere for å forsikre seg om at de virkelig støtter de ekstreme islamistenes målsettinger. Deretter har utvalgte tilhengere fått tilgang til lukkede diskusjonssider på nettet, skriver nyhetsbyrået AP.

Drapstrusler

Den yngste av de kurdiske brødrene anklages for å ha deltatt i diskusjonene på disse sidene og for å ha spredt gruppens budskap.

De siktede har status som flyktninger i Sveits, og begge risikerer opptil fem års fengsel. Ingen av dem er i øyeblikket fengslet, siden de er løslatt mot kausjon.

Mulla Krekar, som egentlig heter Najumuddin Faraj Ahmad, soner dommer på til sammen seks års fengsel i Norge. Han er dømt for å ha oppfordret til terror og drapstruet flere personer, blant dem Høyre-leder og tidligere kommunalminister Erna Solberg.

Terrorforsker: – Et hundretall dedikerte tilhengere

FFI-forsker Brynjar Lia

Terror-forsker Brynjar Lia

Foto: Anders Brekke / NRK

Terrorforsker Brynjar Lia har tidligere påpekt at Krekar har forsøkt å organisere et nytt nettverk, kalt «Rawt», som betyr gruppe eller bevegelse. Det er uvisst om det er samme gruppe som nå trekkes frem i forbindelse med siktelsen i Sveits.

Lia tror oppstarten av nettverket Rawt kom i perioden 2006-2007, en antagelse han har gjort basert på «flere kilder».

– Tidligere oppfattet jeg det slik at dette bare var en ambisjon, men at den nå begynner å ta litt mer form, sier Lia.

Lia, som baserer mye av sin informasjon på Krekars egne taler, sier Rawt er ment å være sammensatt bevegelse med både en geriljaving og en revolusjonær undergrunnsbevegelse i Irakisk og iransk Kurdistan.

I tilleggg skal den fungere som et støttenettverk i Europa.

Det er uvisst hvor mange personer som er knyttet opp mot Krekars nye, angivelige nettverk. Terrorforskeren anslår at Krekar har et hundretall dedikerte tilhengere i Europa og Kurdistan, i tillegg til langt flere sympatisører.

Sveits avhørte Krekar i Oslo

I 2009 ble Krekar og flere personer i omgangskretsen hans avhørt i Oslo av representanter for den sveitsiske påtalemyndigheten. Det skjedde i forbindelse med etterforskningen av en sak som dreide seg om mulig terrorfinansiering.

To personer var på dette tidspunktet mistenkt for finansiering av terror i Sveits, ifølge Aftenposten, som henviste til opplysninger fra ikke navngitte kilder. Også Krekar hadde status som mistenkt i saken, ifølge kildene.

Mulla Krekar kom til Norge som kvoteflyktning fra Nord-Irak i 1991. Han står på FNs terrorliste og ble formelt utvist fra Norge i 2003 av hensyn til rikets sikkerhet. Vedtaket er aldri blitt iverksatt siden Krekar risikerer dødsstraff i hjemlandet.

SISTE NYTT

Siste nytt