Sikter sju russiske agenter for hacking

OSLO/BRUSSEL: Det amerikanske justisdepartementet har siktet sju russiske agenter for medvirkning til hacking og spredning av desinformasjon. Internasjonalt antidopingarbeid skal ha vært et av målene.

US-JUSTICE-DEPARTMENT'S-NATIONAL-SECURITY-DIVISION-HOLDS-PRESS-C Justice Department's National Security Division Holds Press Conference

ETTERSØKT: Statsadvokat John C. Demers presenterte siktelsen og de ettersøkte med navn og bilde på en pressekonferanse i dag. NRK har sladdet navn og bilder av de siktede russerne.

Foto: ALEX WONG / AFP

Ifølge siktelsen har agentene operert på vegne av den russiske stat. Hensikten med hackingen skal blant annet ha vært å svekke arbeidet til internasjonale antidopingbyråer som undersøkte påstått statsstøttet doping blant russiske idrettsutøvere. I tillegg var målet å svekke undersøkelser omkring Russlands bruk av kjemiske våpen.

På listen av lovbrudd amerikanske myndigheter mener agentene har begått, står blant annet datainnbrudd, identitetstyveri, svindel og hvitvasking av penger.

Flere organisasjoner skal ha vært mål for hackingen:

  • Det internasjonale antidopingbyrået (WADA)
  • Det internasjonale fotballforbundet (FIFA)
  • Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF)
  • Det amerikanske antidopingbyrået (USADA)
  • Det kanadiske antidopingbyrået (CCES)
  • Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS)
  • Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW)
  • Atomkraftselskapet Westinghouse Electrical Company

De sju siktede skal ifølge siktelsen være i alderen 27 til 46 år og tilknyttet den russiske militære etterretningen GRU. De er nå etterlyst med navn og bilde. Hackingen som omfattes av tiltalen skal ha foregått fra desember 2014 til mai 2018.

I tillegg til amerikanerne selv, har britiske, nederlandske og kanadiske myndigheter deltatt i etterforskningen.

Mislykket operasjon mot fredsprisvinner

Et av målene for agentene skal ha vært organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Denne organisasjonen fikk Nobels fredspris i 2013.

Russerne skal imidlertid ha blitt avslørt av nederlandsk etterretning. I flukten måtte de etterlate hackerutstyr i en leiebil, utstyr som seinere ga verdifull informasjon til etterforskerne.

– OPCW tar sikkerheten rundt sine nettverk og systemer svært alvorlig. Siden tidlig i 2018 har vi sett en økning av cyber-relaterte aktiviteter, og har tatt skritt for å beskytte seg mot dette, skriver organisasjonen i en pressemelding.

Hackerutstyr nederlansk etteretning fant i en leiebil

MÅTTE FLYKTE: Dette hackerutstyret etterlot de siktede agentene i bilen de leide etter at de ble avslørt av nederlandsk etterretning.

Foto: Det nederlandske forsvarsdepartementet

Russland avviste torsdag kveld hackerangrepene som nederlandske myndigheter meldte i Natos forsvarsministermøte i Brussel i dag. Ifølge AFP mener Russland dette er antipropaganda mot landet.

Ville ramme antidopingarbeid

Et av de andre målene for hackingen var ifølge siktelsen å ramme undersøkelser rettet mot et statlig sponset russisk dopingprogram. Dette skulle skje både gjennom å så tvil om troverdigheten til antidopingbyråenes arbeid og gjennom å vri offentlig oppmerksomhet andre steder.

Blant annet skal hackerne hatt som mål å stjele personlig informasjon hos ansatte i dopingbyråene for så å offentliggjøre dette. Dette skulle svekke troverdigheten til det internasjonale antidopingarbeidet. I tillegg skal hackerne ha spredd falske dopinganklager og mistanker om ikke-russiske idrettsutøvere for å få oppmerksomheten vekk fra de russiske.

Stoltenberg: – Del av et mønster

Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO

SER MØNSTER: Generalsekretær Jens Stoltenberg i Nato mener Nato-land må styrke sin evne til å avsløre hackerangrep som han sier blir stadig flere og mer avanserte.

Foto: NRK

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, sier hackerangrepene på OPCW er «veldig alvorlig».

– Dette hackerangrepet er et forsøk på å blande seg borti det uavhengige arbeidet de gjør, men det er bra å se at Nato-land som Nederland og Storbritannia har etterretning som har evne til å forhindre og avsløre denne typen angrep, sier Stoltenberg til NRK.

– Er det et mønster?

– Absolutt. Det er mange slike angrep og de blir stadig mer avanserte. De angriper politiske partier og prosesser samt viktige internasjonale institusjoner. Dette truer en stabilitet og en verdensorden vi alle trenger, sier Stoltenberg.

Generalsekretæren i Nato mener det å gå ut offentlig med hvilke land som står bak store hackerangrep, slik man gjør nå, vil heve terskelen for å sette i gang liknende angrep i framtida.

– Derfor er det viktig at Nato-land ytterligere styrker sin etterretning og evne til å avsløre hvem som står bak denne typen angrep, sier Stoltenberg.