Statsadvokaten: Ikke aktuelt å opprette ny sak mot Krekar

Statsadvokat Marit Bakkevig bekrefter at sveitsisk politi har vært i Norge og avhørt mulla Krekar som en del av etterforskningen av en angivelig nyopprettet terrororganisasjon.

Krekar med forsvarere

To kurdiske brødre er siktet i Sveits for å tilhøre en ny terrororganisasjon som angivelig er opprettet i samarbeid med mulla Krekar.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Tirsdag ble det kjent at to kurdiske brødre er siktet i Sveits for å tilhøre en ny terrororganisasjon som angivelig er opprettet i samarbeid med mulla Krekar.

Påtalemyndigheten hevder den nye organisasjonen tilhører Al Qaida-nettverket og har medlemmer i flere europeiske land.

I 2009 ble mulla Krekar avhørt av representanter fra den sveitsiske påtalemyndigheten i Oslo i forbindelse med at han skal ha samarbeidet med de kurdiske brødrene.

Statsadvokat Marit Bakkevig bekrefter overfor NRK.no at sveitsiske myndigheter var i Norge for å avhøre Krekar som en del av etterforskningen av de to kurderne.

– Men Mulla Krekar ble avhørt som et vitne. For øyeblikket er det ikke aktuelt å opprette sak mot ham i Norge. Hvorvidt det er grunnlag for å gjøre noe mer, er altfor tidlig å si noe om, sier Bakkevig.

– Ikke aktuelt å sikte Krekar

Ifølge advokat Brynjar Meling er det lite trolig at Krekar blir siktet i saken.

– Krekar er ikke siktet nå og kommer neppe til å bli det i framtiden, sier Meling.

Statsadvokat Bakkevig sier at saken ikke vil berøre rettssaken mot Krekar som starter i Borgarting lagmannsrett førstkommende torsdag.

– Vi har bistått sveitserne med vitneavhør, også får vi se hva som kommer videre i den saken, sier Bakkevig.

Påtalemyndigheten i Sveits sier til NRK at de ikke kan kommentere saken.

– Vitnet mot to mistenkte

Avhørene av Krekar i 2009 skjedde i forbindelse med etterforskningen av saken som dreide seg om den mulige terrorfinansiering. To personer var på dette tidspunktet mistenkt for finansiering av terror i Sveits, ifølge Aftenposten.

Den angivelige terrorgruppens langsiktige mål skal ifølge tiltalen være å opprette et verdensomspennende muslimsk styre ved hjelp av «voldelige kriminelle handlinger».

– Slik saken er beskrevet er ikke handlingene som disse personene skal ha begått straffbart i norsk rett, sier Meling.

Meling jobbet tirsdag morgen med å finne ut hvilken status Krekar hadde i forhold til opplysningene som har kommet.

– Er Krekar kjent med det som har kommet fram?

– Nei, han er ikke kjent med det. Jeg skal møte ham senere i dag og informere ham om det, sier Meling.

– Krekar hadde jevnlig kontakt med de to siktede

Sveits skal i lengre tid ha mistenkt de to siktede for mulig pengeoverføringer til utlandet fra Sveits, også gjennom det uformelle banksystemet hawala. Etterforskningen ledet den sveitsiske påtalemyndigheten til Norge og mulla Krekar.

Påtalemyndigheten i Sveits mener Krekar skal ha hatt jevnlig kontakt med de to siktede. Dette skal de ha funnet gjennom kontakt på nettsteder og de skal ha hatt telefonkontakt jevnlig.

– Dersom han har hatt kontakt med de to aktuelle personene, har han forklart seg om det i avhørene, og beskrevet i detalj hvilken kontakt dette har vært, sier Meling.

– Formidlet beskjeder mellom Krekar og væpnede grupper

Den eldste av de kurdiske brødrene mistenkes for å ha dannet gruppen i samarbeid med Krekar. Han skal ha opprettet flere internettsider hvor det angivelig er blitt formidlet beskjeder mellom mulla Krekar og væpnede grupper i Irak.

Nettsidene skal også ha blitt brukt til å legge ut tekst og bilder fra terrorangrep utført av Al Qaida og Krekars gamle irakiske organisasjon Ansar al-Islam.

Den yngste av de to kurdiske brødrene anklages for å ha deltatt i diskusjonene på disse sidene og for å ha spredt gruppens budskap. De siktede har status som flyktninger i Sveits, og begge risikerer opptil fem års fengsel. Ingen av dem er i øyeblikket fengslet, siden de er løslatt mot kausjon.

Anker to dommer

Mulla Krekar, som egentlig heter Najumuddin Faraj Ahmad, har anket de to dommene som falt i Oslo tingrett tidligere år. Den første dommen falt i slutten av mars. Krekar ble da dømt til fem års fengsel for å ha drapstruet flere personer, blant dem Høyre-leder og tidligere kommunalminister Erna Solberg.

Drøyt fem måneder senere – i slutten av august, ble Krekar igjen dømt. Denne gangen for å ha oppfordret til terror og drap. Oppfordringene ble lagt ut i to taler på nettstedet og publisert på Youtube.

Krekar soner dommer på til sammen seks års fengsel i Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt