Hopp til innhold

Sikkerhetsstyrker omringer piratene

Piratene som holder sju dansker, deriblant er barnefamilie, som gisler i Somalia, er under hardt press fra de lokale sikkerhetsstyrkene.

Dansk familie kapret av pirater

Lokale myndigheter i Somalia planlegger å befri de sju danske gislene, men danske myndigheter vil heller forhandle med piratene.

Foto: Danmarks Radio

– Vi har nå sikkerhetsstyrker ved veien inn til landsbyen og ved kysten, så piratene kan verken komme vekk i bil eller med båt, sier Said Adam Ali, borgermester i Bander Beyle, landsbyen der danskene nå holdes fanget, til Ekstrabladet.

Vil presse piratene til forhandling

Samtidig har sikkerhetsministeren i Puntland, som har erklært seg uavhengig av Somalia, beordret at alle telefonlinjer i området er brutt.

– Da kan ikke piratene kommunisere seg imellom, sier Ali.

Målet er at presset skal gjøre at piratene velger å gå i dialog med sikkerhetsstyrkene.

– Dessuten vil vi hindre at andre pirater tar kontroll over gislene, sier borgermesteren.

Forberedt på aksjon

Tidligere i dag opplyste lokale myndigheter at de ville angripe piratene som holder de sju danske lystseilerne fanget, men deres pårørende og den danske regjeringen nektet.

Myndighetene sa da at de respekterer danskenes ønske. Presidenten i Puntland sa imidlertid at en befrielsesaksjon blir planlagt.

Presidenten i Puntland sa til lokale medier at han hadde snakket med sikkerhetsstyrkene og ministeren for sikkerhet, og at de var forberedt på å gjennomføre en aksjon for å befri gislene i landsbyen der de blir holdt fanget, men forholdt seg til ønsket fra Danmark.

– Pårørende og den danske regjeringen vil heller forhandle om løspenger. Det er det som avholder oss fra å aksjonere, sa borgermester Said Adam Ali til den danske avisen Ekstrabladet .

De danske gislene, en familie på fem, mor, far og tre barn i tenårene, og to medseilere, blir passet på av 10-20 pirater i fjellandsbyen Hul-Anod.

– Jeg har sendt min viseborgermester til landsbyen. Han vil tilby piratene fritt leide hvir de løslater gislene uten betingelser, sier borgermesteren.

Grafikk: Se familiens reiserute

Han sier også at de sju danskene etter forholdene har det bra, og ingen av dem er syke eller skadet.

Dansk familie kapret av pirater

Den danske familien ble filmet av Danmarks Radio da de startet på jordomseilingen i 2009.

Foto: Danmarks Radio

SISTE NYTT

Siste nytt