Sikkerhetsstyrker anklages for bestialske drap og massevoldtekter

En ny FN-rapport hevder at småbarn stikkes i hjel med kniver mens mødrene deres blir utsatt for massevoldtekter. Den muslimske minoriteten i Myanmar rammes av grove overgrep.

Rohingya-muslimer i Bangladesh

Rohingya-muslimer i Bangladesh. Bildet er tatt 2. desember 2016. De har flyktet fra Myanmar.

Foto: A.M. Ahad / AP

Gjennom de siste fire månedene har sikkerhetsstyrker fra Myanmar utført en større militæroperasjon i delstaten Rakhine. Hundrevis skal ha blitt drept under aksjonene i delstaten som ligger vest i landet.

Gjentatte ganger har myndigheten blitt anklaget for alvorlige menneskerettighetsbrudd mot den muslimske rohingya-minoriteten som holder til her.

Barn drepes med kniver

I en rapport som offentliggjøres fredag hevder FN at det utføres alvorlige overgrep mot muslimer i delstaten. Det er militsgrupper som utfører ugjerningene sammen med politi- og sikkerhetsstyrker.

LES OGSÅ: Dette er konflikten i Myanmar

Ifølge FN-rapporten skal en åtte måneder gammel guttebaby i Rakhine ha blitt drept samtidig som moren hans ble voldtatt av fem soldater fra sikkerhetsstyrkene. FN hevder også at tre barn under seks år ble «slaktet med kniver» i det samme området.

Rohingya-muslimer i Bangladesh

En mor og hennes barn. De er Rohingya-muslimer i Bangladesh. Bildet er tatt 2. desember 2016. De har flyktet fra Myanmar.

Foto: A.M. Ahad / AP

– Hvilket hat kan få et menneske til å skade en baby som skriker og vil til moren sin. Hva slags militæroperasjoner er dette? Hva slags nasjonale sikkerhetsutfordringer blir løst med slike handlinger, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein.

FNs høykommissær for flyktninger, Zeid Ra'ad al-Hussein

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad al-Hussein

Foto: Martial Trezzini / Ap

Myanmar nektet etterforskerne fra FN adgang til delstaten Rakhine, der de fleste rohingyane bor, og rapporten bygger derfor på intervjuer med over 200 rohingyaer som har flyktet til nabolandet Bangladesh.

Av dem som FN har kartlagt hevder 47 prosent at de har mistet et familiemedlem mens 43 prosent forteller at de er blitt voldtatt. FN betegner overgrepene som forbrytelser mot menneskeheten.

Jakter på terrorister

De militære operasjonene i Rakhine startet etter en rekke angrep på grenseposter i fjor høst. Myndighetene i Myanmar omtaler rohingyaene som ulovlige innvandrere fra nabolandet Bangladesh selv om mange av dem har levd i Myanmar gjennom generasjoner. Det lever mer enn en million rohingya-muslimer i Rakhine. Mange er statsløse og omtales av flere menneskerettighetsgrupper som «verdens mest forfulgte minoritet».

LES OGSÅ: Vil etterforske anklager om overgrep

Myanmars myndigheter, ledet av fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, benekter at det utføres systematiske overgrep mot minoriteter i Rakhine. De har tidligere sagt at de ønsker å etterforske anklagene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt