Sikkerhetsrådet stemmer over Bans arvtaker bak lukkede dører

FNs sikkerhetsråd starter i dag avstemningen over hvem de mener skal ta over etter Ban Ki-moon som FNs generalsekretær. Mange forventer at det blir en kvinne som tar over.

UN-DIPLOMACY-IT-MICROSOFT-SYRIA-IRAQ Microsoft tells UN more can be done to combat digital terror

Kandidaten som Sikkerhetsrådet innstiller til toppjobben, vil bli utnevnt til FNs generalsekretær av hovedforsamlingen.

Foto: EVAN SCHNEIDER / Afp

De 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet har én stemmeseddel for hver av de 12 gjenværende kandidatene som kjemper om å bli FNs nye generalsekretær.

Presser kandidater til å trekke seg

Selve avstemningen i Sikkerhetsrådet vil foregå bak lukkede dører. Resultatet blir ikke kunngjort, men blir formidlet til regjeringen i landene hvor kandidatene kommer fra.

På denne måten vil kandidater som får liten støtte bli presset til å trekke seg fra lederkampen, skriver nyhetsbyrået AP.

De tolv kandidatene består av seks menn og seks kvinner. Åtte er fra Øst-Europa, to fra Latin-Amerika, en fra Vest-Europa, og en fra Oseania.

Dagens avstemning er den første av flere før Sikkerhetsrådet til slutt blir enige om en kandidat, noe som er forventet å skje i oktober. Den nye generalsekretæren vil tiltre stillingen i januar 2017.

Fram til da vil imidlertid stemmesedlene bli fargekodet, slik at det er mulig å skille Sikkerhetsrådets fem faste medlemmer fra de ti valgte. Noe som innebærer at de faste medlemmene – USA, Russland, Kina, Storbritannia og Frankrike – har et effektivt veto mot en kandidat de ikke skulle ønske i jobbe, skriver NTB.

Debatt inne i FN-bygningen i New York

For første gang holdt FN en offentlig høring av generalsekretær-kandidatene. Nå gjenstår det å se hvem Sikkerhetsrådet velger.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Forventer en kvinne

Tradisjonelt har rollen som generalsekretær rotert rundt Asia, Afrika, Latin-Amerika og Europa. Øst-Europa, sammen med Russland, har argumentert for at det aldri har vært noen fra deres region som har holdt stillingen.

Det har heller aldri vært en kvinnelig generalsekretær og en gruppe på 56 nasjoner har gjennomført flere kampanjer for at den neste generalsekretæren skal bli en kvinne.

Seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) Niels Nagelhus Schia tror FN fort kan få sin første kvinnelige generalsekretær denne gangen.

– Det er mange sterke kvinnelige kandidater, blant annet er det et par stykker som har solid erfaring fra FN-systemet. Helen Clark fra New Zealand og Susana Malcorra fra Argentina er to sterke kandidater, forteller Schia til NRK.

UN-CLIMATE/ Ban Ki-moon, Secretary-General of the United Nations, speaks as French President Hollande looks on at the Paris Agreement signing ceremony on climate change held at the United Nations Headquarters in New York

Etter to perioder går Ban Ki-moon av som generalsekretær. Han vil bli husket som en lite handlekraftig generalsekretær, mener Schia.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

En rekke utfordringer

Det er store utfordringer som venter for den Sikkerhetsrådet velger som FNs nye generalsekretær. Migrasjon, klima, konflikter, Syria, epidemier og FNs fredsbevarende oppgaver.

CONGO-DEMOCRATIC/ U.N. peacekeepers drive tank as they patrol past deserted Kibati village

FNs sikkerhetsstyrker i Kongo, et av flere land hvor FN har en viktig fredsbevarende oppgave.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

– Den som blir valgt får flere vanskelige utfordringer i fanget. Det blir viktig å gjennomføre reformer og fornye FNs fredsbevarende styrker for å håndtere både pågående og kommende konflikter, sier Schia.

Etter to perioder som FNs generalsekretær går sørkoreanske Ban Ki-moon av, en leder som vil bli husket som lite inspirerende, mener Schia.

– Han kommer til å bli husket som en lite handlekraftig generalsekretær, lite karismatisk og inspirerende. Nå er det et sterkt ønske fra flere av medlemslandene om en mer karismatisk og inspirerende leder, forteller Schia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt