Signerer nedrustningsavtale i april

Barack Obama og Dmitry Medvedev ble i dag enige om å signere den nye atomnedrustningsavtalen i Praha 8. april.

Dmitri Medvedev og Barack Obama

Dette bildet er tatt da de to presidentene møttes under et G8-møte i Italia i fjor.

Foto: Michel Euler / Scanpix/AFP

Barack Obama og Dmitry Medvedev har blitt enige om å møtes i Praha den 8. april for å signere den nye atomnedrustningsavtalen. Det bekrefter både Det hvite hus og Kreml.

Ifølge avtalen skal landene begrense seg til 1500 atomstridshoder og 800 utskytingsramper hver. Grensa for antall utplasserte interkontinale raketter og ubåtraketter er satt til 700.

Den nye avtalen setter imidlertid ikke restriksjoner på USAs planer om å utvikle og forbedre sitt rakettforsvar. Det bekrefter USAs forsvarsminister, Robert Gates, overfor AFP.

– Vi er villige til å lede

Avtalen har som formål å redusere atomvåtenarsenalene i hele verden, men innholder først og fremst konkrete mål for Russland og USA.

– Med denne avtalen vil USA og Russland, de to største atommaktene i verden, også sende et klart signal om at vi er villige til å lede. Ved å overholde våre forpliktelser i atomnedrustningsavtalen vil vi styrke vårt globale mål om å stoppe spredninga av disse våpnene. I tillegg vil vi forsikre oss om at andre nasjoner tar sin del av ansvaret, sa Barack Obama etter dagens samtale.

Kreml sier i ei pressemelding at den nye nedrustningsavtalen tar bilaterale strategibånd ett skritt videre, ifølge AFP.

– En milepæl

– Dette er en milepæl og et framskritt for begge land. Avtalen understreker USAs og Russlands lederskap når det gjelder atomsikkerhet og ikke-spredning på globalt plan, sier Det hvite hus i en uttalelse.

USAs utenriksminister, Hillary Clinton, sier ifølge Reuters at avtalen viser land som Iran og Nord-Korea at nedrustning er en av våre største prioriteter.

Clinton sier hun forventer støtte fra begge partier i sentatet når den nye avtalen skal ratifiseres.

Enige om reduksjon

Russland og USA har vært i forhandlinger om en ny avtale i snart ett år. Den nye avtalen skal erstatte START-avtalen fra 1991, som utløp i desember i fjor.

Medvedev og Obama ble i juli i fjor enige om å få i stand en avtale der tallet på kjernefysiske stridshoder på hver side skal reduseres til mellom 1500 og 1675.

I januar sa Medvedev at landene var 95 prosent enige om innholdet i avtalen, nå skal de siste prosentene også snart være i boks.

– Jeg tror vi er veldig nære ved å bli enige om en ny START-avtale, men vi vil ikke ha en avtale ferdigstilt før president Obama og Mr. Medvedev har mulighet til å snakke sammen igjen, sa talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs, onsdag denne uka, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Denne samtalen fant altså sted i dag.

Forrige telefonsamtale mellom de to presidentene ble arrangert for to uker siden. Da uttrykte begge partene at de var tilfredse med forhandlingene.

Bush og Gorbatsjov

Det var presidentene Geoge Bush senior og Mikhail Gorbatsjov som i sin tid undertegna START-1-avtalen. Det ble gjort etter ti år med forhandlinger mellom de to supermaktene.

Avtalen førte til at Sovjetunionen mer enn halverte sitt kjernefysiske våpenarsenal.

De siste åra har forholdet mellom USA og Russland blitt dårligere, blant annet på grunn av USAs krigføringen i Irak, krigen mellom Russland og Georgia i fjor og NATOs ekspansjon til til Øst-Europa.

SISTE NYTT

Siste nytt