Hopp til innhold

Signerer avtalen som kan gjøre slutt på 52 år med krig

CARTAGENA (NRK): I turistbyen Cartagena underskriver FARC-leder Rodrigo Lonono «Timosjenko» Echeverri den historiske fredsavtalen som kan gjøre slutt på over 50 år med krig.

Farc-lederen Timoshenko og Børge Brende

Farc-lederen Rodrigo Lonono Echeverri, som er bedre kjent som «Timosjenko», og Børge Brende.

Foto: Inger Marit Kolstadbråten / NRK

– Dette er en historisk dag, det er det største som har skjedd i Colombia på 100 år, sier Julio Gutierrez til NRK når vi treffer han i en butikk i turistbyen Cartagena.

Norge har spilt en viktig rolle som tilrettelegger for avtalen, som kan gjøre slutt på den over 50 år lange krigen.

I forbindelse med signeringen av avtalen, møter utenriksminister Børge Brende den fryktede FARC-lederen som går under navnet Timoshenko. NRK er med når Brende møter FARC-lederen på et topphemmelig sted og får et eksklusivt intervju med mannen som har vært geriljakriger i over 30 år.

Han er svært fornøyd med avtalen de har blitt enige om sammen med den colombianske regjeringen, og takker også Norge for innsatsen:

– Nå er jeg er svært lykkelig og fornøyd både som person og som kommandant for FARC, sier Rodrigo Lonono Echeverri, som er bedre kjent som «Timosjenko» til NRK.

– Vi har mistet vår empati

Colombias president Juan Manuel Santos

2. oktober skal innbyggerne i Colombia si JA eller NEI til Juan Manuel Santos fredsavtale med FARC. I dag signerer de to partene avtalen.

Foto: JOHN VIZCAINO / Reuters

Like før helgen var det et enstemmig FARC som stemte for fredsavtalen som kan sette et punktum for en av de lengstvarende konfliktene i verden.

– Landet vårt har tapt mye på de 50 årene med krig, sier Colombias president Juan Manuel Santos til BBC, og understreker at folket har lidd mye i løpet denne perioden.

– Vi har mistet vår empati og evne til å vise medfølelse, sier presidenten.

Folkeavstemning

Etter nesten fire år med forhandlinger, skal den colombianske befolkningen stemme over spørsmålet om de støtter fredsavtalen førstkommende søndag.

For at avtalen skal godkjennes, må Ja-siden vinne og samle minst 4,4 millioner stemmer. Hvis fredsavtalen godkjennes, skal FARC avvæpnes og gå over til å bli et politisk parti, men hatet mot geriljaen er stort, og mange tidligere soldater har blitt drept.

– Vi har fått garantier, men ingenting er helt sikkert, sier Timosjenko til NRK.

På den andre siden av forhandlingsbordet sitter det i dag en svært positiv president, og han tror også folket vil støtte avtalen.

– De siste meningsmålingene viser at mellom 65 og 70 prosent vil godkjenne avtalen, sier Santos.

Flere legger ned våpnene

Colombias nest største geriljagruppe, Den nasjonale frigjøringshæren (ELN), sier den vil også holde våpenhvile under folkeavstemningen om fredsavtalen i Colombia.

– Vi er forberedt til å stanse ELNs offensiver i tiden før folkeavstemningen for å gjøre deltakelse 2. oktober enklere for de stemmeberettigede, sier ELN-leder Pablo Beltran til den væpnede gruppens offisielle radiostasjon.

ELN-geriljaen er ikke omfattet av fredsavtalen, og regjeringen har så langt ikke begynt fredssamtaler med gruppen.

Tilbake på gata i Cartagena er folket splittet i synet på avtalen.

– Hvis jeg skal stemme, så stemmer jeg nei, fordi de trenger å bli straffet for sin kriminalitet, sier en mann til NRK, mens Gutierrez er mer positiv:

– Colombia trenger fred nå.

SISTE NYTT

Siste nytt