Hopp til innhold

Dette er en australsk sigarettpakke

Alle sigarettpakker vil heretter se helt like ut i Australia. I stedet for sigarettnavnet vil det være bilder av ødelagte lunger og dårlige tenner.

Australsk sigarettpakke

De internasjonale tobakkselskapene har protestert mot at sigarettpakker som selges i Australia heretter skal se slik ut.

Foto: Australian government / Afp

Australias høyesterett har avvist tobakksindustriens klage på en ny og streng markedsføringslov for tobakksprodukter, som slår fast at alle sigarettpakker skal ha likt utseende.

Ifølge loven skal pakkene heretter være olivengrønne. Merkenavnet skal erstattes med dramatiske bilder og helseadvarsler.

Australsk sigarettpakke

Ikke mye minner om en gammel Winfield Blue pakke.

Foto: HANDOUT / Reuters

Advarslene skal dekke 75 prosent av framsiden og 90 prosent baksiden på pakkene heter det, mens produsentens varebetegnelse skal skrives med liten, svart skrift nederst på pakken.

Produsentene lite fornøyd

Store tobakksprodusenter som British American Tobacco og Philip Morris har protestert mot den loven, som ble vedtatt av regjeringen i fjor. Siden har partene kranglet i rettssystemet.

– Gjennom to tiår har 24 utredninger støttet nøytrale innpakninger. Nå er det endelig blitt en realitet, uttaler den australske helseministeren Tanya Plibersek ifølge Sydney Morning Herald.

Produsentene på sin side er lite fornøyd med at både sigarettnavnet og selskapsnavnet nærmest forsvinner fra pakkene. De mener dette krenker eiendomsretten selskaper normalt har til sine produkter.

Mike Daube var lederen i utredningskomiteen som gikk inn for det kontroversielle lovforslaget. Han mener interne dokumenter fra tobakksselskapene viser hvordan de bevisst bruker innpakningen som markedsføring.

Selskapene advarer i tillegg mot at falske produkter tar over markedet, produkter som ikke er kontrollert godt nok og som vil føre til økt profitt for organiserte kriminelle grupper som står bak salg av falske sigaretter. Selv venter tobakkselskapene synkende inntekter etter lovendringen og vil presse på for å få kompensert tapet, ifølge australske medier.

Tobakksmotstandere mener frykten for falske sigaretter er overdrevet og viser heller til at 1 million australiere har dødd av tobakksrelaterte sykdommer siden helsefarene ved røyking ble allment akseptert. De kaller høyesteretts avgjørelse for en stor seier for folkehelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Australske sigarettpakker

Ingen i Australia skal heretter være i tvil om hva tobakksbruk fører med seg, etter at helsemyndighetene vant frem med sitt ønske.

Foto: HANDOUT / Reuters

Flere vil kopiere loven

Philip Morris vil ikke helt gi seg og saksøker Australia for brudd på inngåtte handelsavtaler, blant annet med Hong Kong. Mens tobakksproduserende land vil ta saken opp i Verdens handelsorganisasjon.

Likevel, selskapene som er inne på det australske markedet, lover å rette seg etter den nye loven som trer i kraft 1. desember i år.

Selv om flere land har iverksatt ulike tiltak for å begrense røyking på grunn av de skadelige helseeffektene tobakk fører med seg, har Australia nå gått lengst.

Mange har derfor fulgt spent med på hvordan australske domstoler har vurdert den nye loven og dermed hvem som ville gå seirende ut, tobakkselskapene eller myndighetene.

Det er nå forventet at flere følger etter Australia. Storbritannia og New Zealand er blant dem som har vurdert «nøytral pakking».

SISTE NYTT

Siste nytt