FN sier unnskyld til det syriske folk for manglende framgang

Forhandlingene om Syria i Genève er avsluttet uten resultat. FNs Syria-forhandler Lakhdar Brahimi sier nå unnskyld til det syriske folk for den manglende fremgangen.

Lakhdar Brahimi

Brahimi sier det største hinderet i forhandlingene har vært den syriske regjeringens manglende vilje til å diskutere en mulig avgang.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Partene har den siste tiden forhandlet om mulige løsninger på konflikten i Syria, men ble avsluttet slik Brahimi advarte om på forhånd: Uten store gjennombrudd.

Denne ukens møter har vært runde nummer to i forsøket på å finne en løsning for Syria. Allerede fredag kom det meldinger om at det etter alle solemerker blir en tredje forhandlingsrunde – selv ingenting er oppnådd så langt.

Brahimi kom under sin avsluttende pressekonferanse i dag, lørdag, med en personlig unnskyldning til det syriske folk.

Han beklaget på det sterkeste at også denne runden med samtaler ble avsluttet uten at verken han eller partene har kommet vesentlig nærmere med å finne en løsning på krisen og krigen i Syria.

– Bør tenke over sitt ansvar

Formålet med Genève-forhandlingene har vært å bryte isen mellom Assad-regjeringen og den syriske opposisjonen, men de har også inkludert håp om at partene kunne begynne å nærme seg hverandre på noen punkter i alle fall.

Ifølge Brahimi har det største hinderet vært den syriske regjeringen, som nekter å diskutere muligheten for en avgang.

– Jeg mener det er best at alle parter nå drar hjem og tenker over sitt ansvar og hvorvidt de ønsker å fortsette denne prosessen eller ikke, la FN-mekleren til.

Det er sjelden klar tale fra en erfaren diplomat og tidligere utenriksminister.

– Vil ikke snakke overgang

Noen dato for den tredje samtalerunden er imidlertid ikke satt, derimot skal det være enighet om en slags dagsorden som omfatter tema som vold og terrorisme, overgangsstyre, nasjonale institusjoner og forsoning.

Opposisjonen krever å diskutere en overgangsfase, en overgangsstyre og en politisk fremtid for Syria uten president Bashar al-Assad og hans krets.

Regjeringens representanter omtaler all motstand og opprør som «terrorisme» og alle motstandere og opprørere som «terrorister», uten å skille mellom islamistiske krigere og vanlige politiske motstandere. Fra før kjente demokrati- og menneskerettighetsforkjempere slås i hatkorn med ytterliggående hellige krigere.

Brahimi foreslo at man under den kommende tredje runden skulle diskutere «terrorister» og «terrorisme» på dag en og overgangsstyre på dag to, men dette motsatte Assads utsendte seg.

– Hvis regimet fortsatt nekter å diskutere en overgangsfase, så vil en tredje runde være bortkastet tid, sier opposisjonens talsmann Louay Safi til internasjonal presse.

Dagens avsluttende møte beskrev opposisjonens forhandler Ahmad Jakal slik:

– Det var en kort og spent seanse, preget av uenigheten rundt håndtering av opprøret og et mulig overgangsstyre.

Konflikten i Syria har krevd mer enn 100.000 liv siden mars 2011, ifølge BBC.

SISTE NYTT

Siste nytt