Hopp til innhold

Opprørsleder sier militærkolonne er på vei fra Russland

Lederen for den selvbestaltede «Folkerepublikken Donetsk» sier en kolonne med militært utstyr er på vei fra Russland til Øst-Ukraina.

Russisk militærkolonne

En russisk militærkolonne utenfor Kamensk-Shakhtinsky i Rostov-regionen lørdag. Observatører rapporter om stor militærtrafikk i det sørvestlige Russland.

Foto: Maxim Shemetov / Reuters

Alexander Sakhartsjenko

Alexander Sakhartsjenko, lederen for den selvbestaltede «Folkerepublikken Donetsk».

Foto: Sergei Grits / Ap

I en video som er lagt ut på de prorussiske opprørernes internettside Novorossiya Online sier Alexander Sakhartsjenko at en konvoi med forsterkninger er på vei fra Russland.


Ifølge Røde Kors ble det lørdag inngått en avtale om å la kolonnen med humanitær hjelp fra Russland få slippe inn i Ukraina, melder AFP lørdag kveld.

Sakhartsjenko er «statsminister» i den selvbestaltede «Folkerepublikken Donetsk» som prorussiske separatister har opprettet i det østlige Ukraina.

Ifølge Sakhartsjenko består kolonnen av 150 pansrede kjøretøyer og 1200 soldater «som har gått gjennom fire måneders trening på russisk territorium».

– Jeg skal gi dere noen gode nyheter. I øyeblikket er 150 kjøretøyer, 30 av dem stridsvogner og resten pansrede personellkjøretøyer, på vei. De blir brakt inn i det mest avgjørende øyeblikket, sa Sakhartsjenko i en tale til regionens selvbestaltede parlament fredag kveld.

Ødela kolonne natt til fredag

Petro Porosjenko

Ukrainas president Petro Porosjenko.

Foto: ANATOLII STEPANOV

Uttalelsene til Sakhartsjenko kommer dagen etter at den ukrainske presidenten Petro Porosjenko sa at landets styrker hadde ødelagt deler av en russisk kolonne som krysset grensen.

Ifølge president Porosjenko ble en betydelig del av den russiske kolonnen ødelagt av det ukrainske artilleriet.

Russiske myndigheter avviser Porosjenkos påstander og sier at ingen styrker har krysset grensen.

Opprørerne sier de har fremgang

De prorussiske separatistene har vært under kraftig press fra ukrainske styrker de siste ukene.

Torsdag ble det også kjent at den mest kjente militære lederen for de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina, Igor Girkin, hadde trukket seg.

Girkin – kjent som «Strelkov» (Skytteren), hadde vært militær leder for separatistene i både Donetsk og Luhansk, de to byene der kampene mellom opprørerne og separatistene er hardest.

I dag sier imidlertid opprørerne at de har klart å åpne en forsyningslinje mellom de to byene Luhansk og Donetsk, som er omringet av ukrainske styrker.

– Vårt neste mål nå er å bryte regjeringsstyrkenes blokade av byen Luhansk, sier separatistlederen Alexander Sakhartsjenko til det russiske nyhetsbyrået Interfax lørdag.

Samtidig opplyser øyenvitner i Donetsk at det lørdag morgen og formiddag var harde kamper flere steder i byen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Russisk-ukrainsk grensepost

En kvinne går fra Russland og inn i Ukraina ved en grenseovergang i Rostov-regionen i går.

Foto: Maxim Shemetov / Reuters

200.000 uten vann og strøm

Ukrainske myndigheter opplyser at militæroperasjonen i Øst-Ukraina kommer til å pågå en god stund framover.

Ukrainsk soldat

En soldat fra de ukrainske regjeringsstyrkene på patrulje i utkanten av millionbyen Donetsk fredag.

Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

– Det vil ta flere dager å ta tilbake områder som nå holdes av separatistene, heter det i en uttalelse fra Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd.

Situasjonen for sivilbefolkningen i Donetsk og Luhansk blir stadig vanskeligere, ifølge lokale myndigheter. I Luhansk har over 200.000 innbyggere vært uten strøm- og vannforsyninger i over to uker, mens 40.000 mennesker er strømløse i Donetsk.

Avtale om nødhjelpskolonne

Fredag kom det melding om at ukrainske og russiske myndigheter var blitt enige om betingelsene for å slippe en russisk nødhjelpskolonne med over 2.000 tonn mat og utstyr inn til Luhansk.

Lørdag morgen sto imidlertid nødhjelpskolonnen fortsatt parkert på russiske side av grensen.

Ifølge Røde Kors ble det lørdag inngått en avtale mellom ukrainske og russiske myndigheter om å la kolonnen med humanitær hjelp fra Russland få slippe inn i Ukraina. Det melder AFP.

– De to regjeringene er blitt enige om hvordan inspeksjonen skal gjennomføres og forberedelsene for den videre kolonnen, sier leder for Røde Kors i Russland, Pascal Cuttat.

Kontoret til Ukrainas president Petro Porosjenko opplyste tidligere lørdag at ukrainske grensevakter skal inspisere nødhjelpslasten før den får slippe inn over grensen.

Den russiske kolonnen har siden torsdag stått parkert på en slette om lag 5 mil fra grensen til Ukraina.

Ukrainske myndigheter frykter at det kan være gjemt våpen og annet militært utstyrt blant nødhjelpsforsyningene.

Ukraina

SISTE NYTT

Siste nytt