Hopp til innhold

Brende: – Ikke hensiktsmessig å ødelegge stridsmidler i Norge

Norge sier nei til å ta imot kjemiske stridsmidler fra Syria. Tekniske begrensninger og kort tidsfrist gjorde det for vanskelig å ta på seg oppgaven.

Børge Brende holder pressekonferanse

Børge Brende måtte svare nei på forespørselen fra USA som følge av tekniske begrensninger og kort tidsfrist.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Det er ikke noe lett konklusjon for oss å trekke, for er det noe det Norske folk og Norge har lyst til å bidra med, så er det å bidra til at disse kjemiske våpnene blir ødelagt, sier utenriksminister Børge Brende.

Han orienterte om avgjørelsen på en pressekonferanse fredag formiddag.

– Vi har blitt enige med USA, som har kommet med forespørselen, om at Norge bedre kan bidra på andre områder, sier Brende.

Han forteller at Norge har vurdert forespørselen nøye i samråd med USA de siste dagene, men har kommet fram til at det ikke er grunnlag for å fortsette disse vurderingene.

– Grunnen til dette er knyttet til tidsfristene vi opererer med, de tekniske fasilitetene, og andre juridiske begrensninger, sier utenriksministeren.

Vil hjelpe

Brende understreker at det «ikke skal stå på Norge», når det gjelder å bidra på andre måter i Syria.

Norge har allerede gitt 850 millioner kroner i humanitære bidrag til Syria, og regjeringen vil nå se på hvordan de kan ytterligere kan hjelpe til økonomisk og humanitært.

– Vi vil gjennomgå om vi kan stille opp med ytterligere personell, og om vi kan bidra med flere inspektører, sier han.

Regjeringen ønsker også å bidra direkte i arbeidet med våpenødeleggelse, eventuelt gjennom teknisk ekspertise, informasjon, eller utstyr.

  • SE VIDEO FRA PRESSEKONFERANSEN:
Norge sier nei til å ta imot kjemiske stridsmidler fra Syria. Tekniske begrensninger og kort tidsfrist, gjorde det for vanskelig for Norge å ta på seg oppgaven, sier utenriksminister Børge Brende(H).

VIDEO: Se Børge Brendes redegjøre for avgjørelsen her.

Forespørselen om å ødelegge kjemiske stridsmidler fra Syria er kommet fra USA, og har støtte fra FN.

Det var trolig snakk om at Norge skulle ta imot 50 tonn sennepsgassmateriale og mellom 300 og 500 tonn kjemikalier som kan brukes til fremstilling av nervegassen sarin.

Dette materialet må nå ødelegges i et annet land.

– Tidsfristen blir trolig overholdt

Ifølge et internt FN-notat, som NRK tidligere har gjengitt, har de fem faste medlemmene i Sikkerhetsrådet, samt Belgia, Albania, og Norge, blitt forespurt om de kan ta imot syriske kjemiske stridsmidler.

Brende ville fredag ikke si noe om hvilke land som fortsatt vurderer denne forespørselen.

Samtidig understreket han at tidsfristene som FN har satt for ødeleggelsen av stridsmidlene trolig vil kunne overholdes.

– Timeplanen som er satt kan kun endres av Sikkerhetsrådet, og det er ingen grunn til at denne skal endres, sier han.

Sikkerhetsrådet har i sin resolusjon bestemt at de kjemiske våpnene skal ut av Syria innen utgangen av året, at nervegasser skal ødelegges innen utgangen av mars neste år, og at alle kjemikalier som kan blandes og bli nervegass skal ødelegges innen utgangen av juni.

Skal levere oversikt i dag

I løpet av dagen skal syriske myndigheter levere en liste til nobelprisvinner OPCW (Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen) over alle kjemiske våpen som befinner seg i landet.

Det antas at landet har omtrent 1.000 tonn sarin-, senneps- og VX-gass lagret på over 40 steder.

Syria skal kun ha et fåtall våpen som allerede er fylt med kjemikalier. Planen er at disse skal destrueres i Syria.

SISTE NYTT

Siste nytt