NRK Meny
Normal

Frankrike sier ja til homofile ekteskap

Det franske senatet godkjente onsdag den første viktige paragrafen i en ny lov som gir homofile rett til å gifte seg.

Frankrikes president Francois Hollande

Partiet til Frankrikes president François Hollandes ønsker å gi homofile rett til å gifte seg i Frankrike.

Foto: LIONEL BONAVENTURE / Afp

Dermed er franskmennene ett stort skritt nærmere en lov som har skapt store protester blant konservative og religiøse grupper i landet.

Senatet som er overhuset i det franske parlamentet, godkjente paragrafen med 179 mot 157 stemmer. Alle senatorene fra president François Hollandes parti Sosialistene stemte for, i tillegg til fem senatorer fra det konservative opposisjonspartiet UMP som gikk imot sitt eget parti.

Senatet skal i løpet av uken stemme over resten av loven. I tillegg skal det også stemmes over en annen kontroversiell paragraf som gir homofile rett til å adoptere.

10 timer debatt

I februar vedtok underhuset, med klart flertall, loven som åpner for at to personer av samme kjønn kan gifte seg. Den nye loven omdefinerer ekteskapet til en kontrakt mellom to mennesker, i stedet for en kontrakt mellom mann og kvinne.

Overhuset stemte om paragrafen etter en 10 timer lang debatt.

– Ekteskapet er mellom menn og kvinner. To menn eller to kvinner vil aldri være i stand til å få barn, sa UMP-senator Charles Revet under debatten.

– Denne avstemningen markerer en seier i kampen mot homofobi og for toleranse og demokrati, sier François Rebsamen i Sosialistene.

Store protester

Lovendringen har skapt et voldsomt engasjement i Frankrike. I mars deltok rundt 300.000 franskmenn i en demonstrasjon mot at homofile og lesbiske skal få gifte seg og adoptere barn.

Endringen har sammenfalt med misnøye med håndteringen av landets økonomiske problemer og stigende arbeidsløshet.

– Vi vil ha jobber, ikke homoekteskap, sto det på noen av bannerne da.

Motstandere av loven varsler nye masseprotester 26. mai i Paris hvis lovendringen godkjennes. Da vil de kreve en folkeavstemning om homoekteskap. Under valgkampen i fjor var spørsmålet om rettigheter for homofile en viktig sak for Hollande.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt