Shoshana (22) trues på livet etter film om gatetrakassering i New York

I løpet av ti timer dokumenterte filmskaper Rob Bliss' og Shoshana B. Roberts seksuell trakassering mot kvinner på gata i New York. Nå trues Roberts på livet.

Videoen ble publisert på YouTube 28.oktober, og er så langt vist over 14 millioner ganger.

Prosjektet er en del av den internasjonale kampanjen mot seksuell trakassering på gata, Hollaback. Ifølge Time Magazine og The Wall Street Journal har filmen ført til at 22-åringen har mottatt en rekke draps- og voldtektstrusler.

Flere av truslene er sendt til Hollaback, men enkelte har også henvendt seg direkte til Shoshanas private epost-konto.

Har du opplevd trakassering på gata i Norge? Tips NRK

Daglig leder i Hollaback, Emily Mae, sier filmen har truffet en nerve.

– Mange har henvendt seg med tilbakemeldinger som «Takk gud, dette er akkurat sånn jeg har det». Andre er sjokkert fordi de ikke visste om dette, men vi har også fått flere voldelige trusler, sier Mae til avisa The Wall Street Journal.

Inspirert av kjæresten

Bliss laget filmen etter å hørt flere historier fra kjæresten sin om hvordan hun blir møtt med seksuelle tilrop og tilnærminger fra fremmede menn på gata.

Med et kamera festet bak på sekken, filmet han Roberts på gata i ulike deler av New York. Selv om hun hadde på seg nøytrale svarte klær fikk hun flere bemerkninger om kroppen sin, og tilbud om å være med menn hjem.

Prosjektet er klippet ned til snaue to minutter og dokumenterer over 108 ulike tilrop og tilnærminger.

Bliss og Roberts filmet i kjente bydeler som Harlem, Greenwich Village, Soho og på Times Square. Ifølge Bliss var det ikke store variasjoner i mennenes oppførsel i de ulike bydelene.

Selv om ikke alle kommentarene er like ille, er summen skremmende, uttaler Bliss til nettstedet Aol.

Roberts: – Dette skjer med meg hver dag

Roberts har forklart at hun stilte opp i filmen for å vise hvordan hun og andre New York-kvinner har det.

– Jeg blir trakassert når jeg smiler og når jeg ikke smiler. Jeg blir trakassert av hvite menn, svarte menn og latinamerikanske menn. Det går ikke en dag uten at jeg opplever dette, sier hun.

Bliss understreker at ingen av tilnærmingene er arrangert.

– Jeg hadde ingen kontakt med noen av disse typene. Hele ideen var å bare la ting skje, sier filmskaperen til Time Magazine.

Shoshana B. Roberts

FÅR IKKE GÅ I FRED: Shoshana B. Roberts (22) opplevde blant annet at fremmede menn forsøkte å få kontakt ved å gå ved siden av henne i flere minutter. Bildet fra videoen på YouTube.

Foto: Rob Bliss/YouTube
hollaback

I FLERE LAND: Den Brooklyn-baserte organisasjonen mot seksuell trakassering på gata har avdelinger i over 70 byer i 26 land. Siden 2010 har Hollaback dokumentert rundt 7000 tilfeller av gatetrakassering i New York. Det siste året har antall meldte tilfeller økt med 42 prosent.

Foto: www.ihollaback.org / Skjermdump

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt