Sherpaene avlyser klatresesongen

Sherpaene i Nepal har bestemt seg for å avlyse årets klatresesong etter at minst 13 av dem døde i et snøskred på Mount Everest langfredag.

Sherpa-begravelse

Familiemedlemmer bærer Ankaji Sherpa, en av dem som døde i snøskredet langfredag, under kremasjonsseremonien i Nepals hovedstad Katmandu mandag.

Foto: Navesh Chitrakar / Reuters

– Vi hadde et langt møte i ettermiddag der vi bestemte oss for å stoppe klatringen for i år for å ære våre døde brødre. Alle sherpaene står sammen om det, sier en lokal guide, Tulsi Gurung, til nyhetsbyrået AFP.

13 sherpaer mistet livet og tre er savnet, og etter alt å dømme omkommet, etter snøskredet på Mount Everest langfredag.

– Noen av guidene har allerede reist og andre vil bruke en ukes tid på å pakke sammen alt utstyr og reise, sier Telsi Gurung.

Broren til Telsi Gurung er en av de tre som er savnet etter snøskredet.

En annen sherpa, Pasang Sherpa, la til: – Seksten mennesker døde på fjellet på vår første klatredag, hvordan kan vi gå opp på det nå?

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mount Everest

Verdens tak fotografert i mai 2013, måneden flest klatrer opp på verdens høyeste fjell.

Foto: TSHERING SHERPA / Afp

Rammer rundt 400 klatrere

Sir Edmund Hillary (tv) og sherpaen Sardar Tenzing Norgay.

Sherpaen Tenzing Norgay og den britiske klatreren Edmund Hillary ble de to første til å bestige Mount Everest, 29. mai 1953. Her avbildet vel en måned senere i utstyret de brukte.

Foto: AP

Etter fredagens tragedie har alle ekspedisjonene som var på vei opp mot Mount Everest innført en ukes sørgepause i klatringen.

Mai måned er høysesong for klatrere som vil opp til toppen av verdens høyeste fjell.

Etter mai kommer monsunen til Himalaya og fører med seg store mengder snø som gjør klatring vanskelig.

Ifølge Ang Tshering fra klatreorganisasjonen Nepal Mountaineering Association er det nå rundt 400 utenlandske klatrere fra 39 ekspedisjoner som venter på å klatre opp Everest.

Over 300 mennesker, de fleste av dem lokale guider og sherpaer, har mistet livet under forsøk på å bestige det 8848 meter høye fjellet siden Edmund Hillary og Tenzing Norgay besteg Everest for første gang i 1953.

Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT

Siste nytt

Fortsatt stor fare for regjeringskrise i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier det nå skal forhandles om prisfastsetning på nye utleieleiligheter. Ikke nok, sier Vänsterpartiets leder som sier partiet kommer til å stemme mot regjeringen i Riksdagen mandag.