
Peres og Sharon kan havne i samme regjering igjen (Foto: R. Zvulun, Reuters)
Ariel Sharons regjering mistet majoriteten i nasjonalforsamlingen Knesset i forrige måned. To regjeringsmedlemmer gikk i protest mot Sharons plan om å trekke seg ut fra Gazastripen. Og i forrige uke stemte 57 for og 57 imot et mistillitsforslag mot statsministeren.
Truer med nyvalg
De ytterliggående høyrepartiene som støtter Sharons regjering, er neppe vennlig stemt til koalisjonsplanene.
Men Sharon sa i dag at hvis det ikke blir enighet om en koalisjonsregjering, kan det bli nødvendig å skrive ut nyvalg i Israel. Dette blir sett på som et utspill for å få partifeller i Likud og i koalisjonen som er kritiske til å samarbeide med arbeiderpartiet, til å godta en Likud/arbeiderparti-regjering.
Partileder Shimon Peres, som nå har fylt 80 år, og det israelske arbeidepartiet vil sannsynligvis kreve en rask tilbaketrekking fra Gazastripen hvis de skal gå i regjering med Sharon. Peres vil også kreve at tilbaketrekkingen skal skje i samarbeid med palestinerne.
Planen er at tilbaketrekkingen skal være ferdig utført innen utgangen av neste år.
Frokostmøte
Peres møtte Sharon til frokost i dag. En av grunnene til at en samarbeidsregjering nå kan bli realitet igjen, er at det høyre-ekstreme National Union Party har trukket seg fra regjeringen.
Det skal imidlertid være splid også innad i arbeiderpartiet over tilbaketrekkingsplanen for Gaza.
En avgjørelse om et samarbeid Likud-arbeiderpartiet blir i alle tilfelle ikke tatt før arbeiderpartiets medlemmer har stemt over dette senere denne uka.
Netanyahu uenig
Sharon møter også motstand fra sine egne i arbeidet for en mulig ny koalisjon med arbeiderpartiet.
Finansminister Benjamin Netanyahu har advart at et samarbeid med arbeiderpartiet vil ødelegge for hans økonomiske reformprogram.
Det er ikke klart hvilken posisjon Peres eventuelt vil få i en eventuell samarbeidsregjering med Likud.
Peres fungerte som utenriksminister sist arbeiderpartiet var i koalisjon med Likud fra 2001 til 2003. Uenighet om bevilgninger til jødiske bosettinger splittet regjeringen, som derfor gikk av.