Sharif tilbake i Saudi-Arabia

Pakistans tidligere statsminister Nawaz Sharif har landet i Jeddah i Saudi-Arabia etter å ha blitt deportert fra sitt hjemland.

 Nawaz Sharif deportert

Nawaz Sharifs opphold i hjemlandet ble kortvarig.

Foto: PETR JOSEK / REUTERS

Sharif ble møtt av saudiarabiske tjenestemenn da flyet hans landet i Jeddah, opplyser saudiarabiske kilder.

Og ifølge kildene vil Saudi-Arabia tillate at Sharif oppholder seg der.

Han vendte hjem til Pakistan etter mer enn sju år i eksil tidligere i dag, men ble arrestert på flyplassen og deportert bare noen timer etter at han landet.

Politiet ventet på Sharif

Politiet ventet på Nawaz Sharif rett utenfor flyet etter landing i morges.

Foto: Lefteris Pitarakis / AP

Utfordret Musharraf

- Politiet i Punjab har arrestert Sharif fordi han er etterlyst i forbindelse med flere korrupsjonssaker, sa en tjenestemann.

I virkeligheten kom Sharif kom til landet for å ta opp kampen mot president Pervez Musharraf.

Flyet med Sharif landet i Islamabad litt før klokken 06 norsk tid. Politiet hadde på forhånd satt opp sperringer rundt flyplassen og arrestert flere av Sharifs tilhengere.

Politi og soldater sto på rullebanen og ventet da flyet landet, forteller en Reuters-reporter som fulgte Sharif.

Det ble meldt om sammenstøt mellom politi og demonstranter ved flere av sperringene rundt flyplassen.

Den intense maktkampen mellom Sharif, tidligere statsminister Benazir Bhutto, som også er i eksil, og Musharraf, er kraftig intensivert de siste månedene, og det ble et kort, men dramatisk opphold Sharif fikk på pakistansk jord.

Flere tusen av tilhengerne hans ble arrestert, og sikkerheten ble skjerpet på landets flyplasser.

Tilhengere av Sharif angrepet

Politiet angrep demonstrerende tilhengere av Sharif med tåregass for å spre dem.

Foto: Anjum Naveed / AP

Rett til å vende hjem 

Musharraf avsatte Sharif i et kupp for åtte år siden. Sharif lovet at hans hjemkomst ville bety et endelig nådestøt mot det vaklende diktaturet.

- Jeg drar tilbake bestemt på å befri mitt land for problemene og lovløsheten det er havnet i på grunn av en mann, general Pervez Musharraf, sa han.

Men kort tid etter landing ble han altså deportert.

- Jeg tolker dette som at Musharraf nå forsøker å utmanøvrere den andre konkurrenten.

Det sier forsker Karin Ask ved Christian Michelsens Institutt (CMI) og henviser til at Musharraf fører forhandlinger med Bhutto, som også har utfordret ham.

Pakistans høyesterett avgjorde i august at Sharif har rett til å vende hjem fra sitt eksil i Storbritannia og Saudi-Arabia. Men ved å deportere Sharif overkjørte Musharraf den avgjørelsen.

Domstolssystemet kan komme til å reagere på dette. Hvis det kommer en mobilisering og Sharif får støtte fra rettsapparatet, tror jeg det kan øke krisen. Men jeg tror ikke det blir snakk om å innføre unntakstilstand, sier Ask til NTB.

Musharraf  USAs allierte

USA-alliert Pakistans president, general og forsvarssjef Pervez Musharraf, er en viktig alliert i USAs kamp mot terror, som ikke minst utkjempes i Pakistans naboland Afghanistan.

Men populariteten hans har falt som en stein de siste månedene. Det skyldes blant annet stormingen av Den røde moske, en islamistisk høyborg i Islamabad, i juli, og suspensjonen av høyesterettsjustitiarius Iftikhar Muhammad Chaudhry i mars.

Musharraf er også under press fra amerikanske myndigheter. USA har flere ganger krevd at Pakistan må gjøre mer for å bekjempe islamister i grenseområdet mot Afghanistan.

Bhutto

Tidligere statsminister Benazir Bhutto, som forhandler om en maktdelingsavtale med Musharraf, har varslet at hun 14. september vil kunngjøre når hun kommer tilbake til Pakistan.

Presidentvalget i landets lokal- og regionalforsamlinger må holdes mellom 15. september og 15. oktober med mindre Musharraf oppløser nasjonalforsamlingen og utskriver nyvalg.

HØR: SENDT I EKSIL AV MUSHARRAF

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt