Hopp til innhold

Shaima (9) og Jasen (6) gikk i 12 timer for å unnslippe Mosul-slaget

MOSUL (NRK): Sammen med familiens fire barn sitter Mohammed Halaf og Selva Abdullah Ahmad tomhendt og redde i et telt i en flyktningleir. Alt de eide ligger igjen i Mosul.

Shaima, Mohammed Halaf , Selva Abdullah Ahmad, Jasen i flyktningleir ved Mosul

TOMHENDT: Mohammed Halaf og Selva Abdullah Ahmad har søkt tilflukt sammen med de fire barna i en leir utenfor Mosul der NRK traff dem.

Foto: Gunnar Bratthammer, NRK

Familien på seks har unnsluppet med livet i behold, men har forlatt alt de eide. Nå er de innlosjert i en leir øst for Mosul, sammen med 18 000 andre som har flyktet fra krigshandlingene.

Nesteldst blant barna er datteren Shaima på 9 år. Hun har forlatt alt hun hadde kjært, og savner lekene sine. I leiren har hun ingen.

Shaimas familie gikk til fots i tolv timer før de ble plukket opp av kurdiske styrker og fraktet til leiren.

De hadde lenge håpet på å flykte, men IS forhindret dem, og forsøkte å rekruttere faren til å krige. Da de så hæren komme inn i landsbyen, grep de fluktmuligheten, forteller moren Selva Abdullah Ahmad (39).

De har unnsluppet med livene i behold, men har forlatt alt de eier i landsbyen utenfor Mosul. De er mange kilometer unna kuler, artilleri og bombefly, og trenger ikke lenger å være redde for IS som styrte landsbyen deres i over to år. Men alt de har nå, er et telt.

Mohammed Halaf og to barn i en leir ved Mosul

HVITE TELT: Lange rekker med hvite telt preger flyktningleiren øst for Mosul. Mohammed Halaf og to av barna er på vei hjem med sine rasjoner.

Foto: Gunnar Bratthammer, NRK

Livredde for fly

– Jeg var redd for å la barna gå ut, for at noe skulle skje med dem. Jeg sa alltid at de skulle være inne, sier moren om tiden under IS.

– Takk Gud, her er det litt bedre, sier hun.

Men krigens brutalitet, inkludert den amerikanskledede koalisjonens bombefly, har ikke sluppet taket, spesielt ikke i barna.

– Når de hører lyden av et fly, blir de redde. Jeg sier til dem at de ikke trenger å være redde her, men de er likevel redde, sier faren, Mohammed Halaf (40).

Humanitær katastrofe

Mohammed Halaf og to barn i en leir ved Mosul

RASJONER: Mohammed Halaf og to av barna har hentet kartonger med nødhjelp.

Foto: Gunnar Bratthammer, NRK

Familien er sammen med tusenvis av andre drevet på flukt i den nå tre uker lange offensiven mot Mosul, Iraks nest største by.

Hjelpe­organisasjoner frykter at flere hundre tusen, kanskje opptil en million, mennesker kan komme til å bli drevet på flukt når kampene i byen starter for alvor. Nå har irakske styrker nådd en forstad øst for Mosul. Kampen om byen kan bli blodig.

– Vi forbereder oss på det verste. Livene til 1,2 millioner sivile er i alvorlig fare, og fremtiden til hele Irak kan avgjøres, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, Wolfgang Gressmann, i en pressemelding.

Farlig flukt

Til nå har flyktningleirene utenfor byen kapasitet til å ta imot 54.000 mennesker – langt færre enn de som fryktes å kunne bli fordrevet. I tillegg er finansieringen et problem. Hjelpeorganisasjoner har bare fått inn litt under halvparten av det de anslår de trenger for å hjelpe alle.

For mange som allerede har flyktet, har flukten vært svært risikabel. Utenfor leiren i Khazer der Shaima og familien bor, står personbiler og små lastebiler som har fraktet mennesker ut av krigssonen. På bilene er det festet hvite flagg for å signalisere at de frakter sivile.

På en av bilene fungerer et hvitt håndkle som erstatning for flagget. Det er alt menneskene som kjørte den, har hatt til beskyttelse.

Shaima og Jasen pakker opp kartongen med nødhjelp

PAKKER UT: Shaima og Jasen pakker ut av en kartong med tannkrem, såpe og hygieneartikler.

Foto: Gunnar Bratthammer, NRK

Savner yndlingslekene

I leiren vil Shaima gjerne hjelpe til. Da det kommer nødhjelp til flyktningleiren øst for Mosul, løfter hun flasker med vann.

Lillebror Jasen (6) bærer en pappkartong som blant annet inneholder såpe og vaskemidler. Faren bærer en kartong med hermetikk.

Sammen går familien forbi rekker av hvite telt før de kommer frem til sitt nye bosted.

Shaima Halaf og familien pakker ut kartongene med nødhjelp i en leir ved Mosul

SAVNER LEKENE: Shaima forteller at hun savner dukken som hun måtte forlate da familien flyktet.

Foto: Gunnar Bratthammer, NRK

Hvor lenge familien må bli i leiren er usikkert. Heldigvis føler de seg tryggere enn innen i krigssonen. Men savnet av trygge omgivelser preger dem.

Shaima forteller at det hun savner aller mest er dukken Fulla, det kjæreste hun hadde. Fulla var kledd i brudekjole. Lillebroren sier han savner lekebilene mest.

SISTE NYTT

Siste nytt