Sexskandalen vokser i Storbritannia

LONDON (NRK): Sexskandalen som allerede har kostet forsvarsminister Michael Fallon jobben vil komme til å vokse i omfang.

Britain's Secretary of State for Defence Sir Michael Fallon addresses the Conservative Party conference in Manchester

Forsvarsminister Michael Fallon under landsmøtet for de konservative 3. oktober. En snau måned senere går han av som følge av seksuell trakassering

Foto: Phil Noble / Reuters

En lang rekke saker om uønsket adferd, seksuell trakassering og voldtekt i britisk politikk har dukket opp i kjølvannet av skandalen rundt Hollywood-filmskaperen Harvey Weinstein.

Sexskandalen omfatter ikke bare forsvarsminister Michael Fallon, men det er flere andre saker:

1. Beføling

Damian Green, som er statsminister Theresa Mays høyre hånd i regjeringen, er under lupen fordi også han skal ha befølt en kvinnelig valgkampmedarbeider i Det konservative

Green

Damien Green er under intern etterforskning for påstanden om at han har befølt en kvinne i Det konservative partiet

Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

partiet og for å ha sendt henne upassende tekstmeldinger. Green nekter for episoden.

2. Sexleketøy

Den konservative politikeren Mark Garnier er også under en intern etterforskning. Han ba sin kvinnelige sekretær om å kjøpe sexleketøy til ham. Episoden som skjedde i 2010 har vakt oppsikt i britisk presse de siste dagene.

3. Voldtekt

En leder i Det britiske arbeiderpartiet Labour er anklaget for voldtekt av en kvinnelig valgkampmedarbeider. Hun skal ha blitt voldtatt for seks år siden mens hun fortsatt var tenåring, men blitt advart mot å gå videre i saken fordi det kunne skade hennes videre karriere.

Forsvarsministeren strøk journalist på låret

Mangeårig forsvarsminister og nestleder i Det konservative partiet Michael Fallon vil neppe bli husket for sin innsats i kampen mot IS, som han har ledet siden 2014, men for at han måtte gå av som følge av seksuell trakassering.

Fallon

Sexskandalen vokser i Storbritannia. Forsvarsminister Michael Fallon har gått av blant annet fordi han har befølt en kvinnelig journalist på låret.

Foto: Tolga Akmen / AFP

Fallon beklaget i går at han tok en kvinnelig radioprogramleder på låret i 2002.

Selv om kvinnen selv ikke synes at det er en stor sak, så har det versert flere historier om Fallon i mediene den siste tiden.

– Jeg regner meg at det kommer flere anklager. Jeg tviler på at det bare dreier seg om mitt kne, for hvis det er det så er det absurd, sier Julia Hartley-Brewer.

Noen saker har Fallon selv allerede blankt avivst, men han sa i går at han har hatt en oppførsel i fortiden som er under den standarden man kan forvente av en som leder de militære styrker.

– Det som var akseptabelt for 10–15 år siden er ikke akseptabelt nå, sier Fallon.

Analytikere peker på at dersom det bare hadde dreid seg om et styrk på låret, så hadde det vært snakk om en ren politisk heksejakt.

«Garderobe-kultur i Westminster»

Sakene viser at det kanskje er på tide med noen reformer i det 800 år gamle Westminster-palasset.

Sakene rammer alle partier og deler av Westminster blir beskrevet som en «garderobekultur».

Britain's Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street, London

Sexskandalene i det britiske regjeringen kommer på et verst tenkelig tidspunkt for statsminister Theresa May.

Foto: Toby Melville / Reuters

Statsminister Theresa May har allerede varslet at regelverket i Westminster skal strammes inn og hun har kalt inn til et krisemøte neste uke for å forsøke å takle problemene som nå utfolder seg.

Selv er May i aller høyeste grad blandet inn i saken. Hun er anklaget for ikke å ha tatt varslinger om seksuelle overgrep blant politikere i Westminster alvorlig den gangen hun var innenriksminister.

Oppvask

Sexskandalene kommer på et verst tenkelig tidspunkt for Theresa May, som allerede er svekket etter et dårlig valg i juni og som sliter med brexit-forhandlingene med EU som står i stampe.

Westminster

Enkelte mener det hersker en mannsjåvinistisk «garderobekultur» blant politikerne i Westminster. Et krisemøte skal holdes neste uke der man skal lansere tiltak mot seksuell trakassering.

Foto: Daniel Leal-olivas / AFP

Sexskandaler er langt ifra noe nytt i britisk politikk. Historier om prostitusjon, homoseksualitet, kokainbruk og utroskap er mange og lange.

Leder Ruth Davidson i Det konservative partiet i Skottland sier at selv om britene nå har mange kvinnelige ledere, så er det ikke dermed sagt at problemene ikke finnes.

– Det kreves en skikkelig husvask. Vi kan aldri flytte inn igjen til slik det var, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt