NRK Meny
Normal

Setter opp bensinprisen med 50 prosent

Med et rekordunderskudd på budsjettet tar Saudi-Arabia drastiske grep.

Bensinpris i Saudi-Arabia

Saudi-Arabia subsidierer i dag mye av bensinprisen i landet. Det blir det slutt på i morgen.

Foto: FAHAD SHADEED / Reuters

I morgen øker prisene på bensin med 50 prosent siden regimet kutter en rekke med subsidier på drivstoff.

Rekordunderskudd

Tidligere i dag la myndighetene i kongedømmet frem et rekordunderskudd på 855 milliarder kroner. Det er andre år på rad at Saudi-Arabias økonomi går i minus. I fjor var underskuddet på 153 milliarder kroner, det første underskuddet siden 2009.

Inntektene for 2015 havner på 1.414 milliarder kroner, mens utgiftene ender på 2.269 milliarder kroner.

Oljeinntekter utgjør mer enn 90 prosent av alle inntektene som kongedømmet har. Det internasjonale pengefondet og andre internasjonale organer har oppfordret myndighetene i Riyadh og de øvrige oljeavhengige landene rundt Golfen til å kutte kostnader, spesielt utgifter til subsidier og statlige lønninger, og i stedet utvide økonomien slik at den har flere bein å stå på.

Men det kommer ikke til å bli helt norske priser i det oljerike gulflandet. I dag koster en liter bensin 0,60 saudiske riyals, eller 1 krone og 38 øre. I morgen vil prisen være 0,90 riyals, noe som er rett over 2 kroner.

Dyrere strøm og vann

Og det er ikke bare bilistene som må betale. Prisene på strøm, vann og parafin vil også skyte i være i morgen.

Det internasjonale pengefondet (IMF) har tidligere anslått at Saudi-Arabia årlig har brukt 520 milliarder kroner på å subsidiere bensin og andre energiprodukter.

Saudi-Arabia er også involvert i borgerkrigen i nabolandet Jemen og gjennomfører daglig flere bombetokter i landet der de anklages flere brudd på menneskerettighetene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt