Trump vil føre opp Nord-Korea på terrorlista

USAs president Donald Trump vil føre opp Nord-Korea på listen over land som finansierer terror.

Trump Donald Trump, Rex Tillerson

USAs president Donald Trump vil føre opp Nord-Korea på listen over land som finansierer terror. Landet ble fjernet fra listen i 2008.

Foto: Evan Vucci / AP

Trump kunngjorde oppføringen mandag. Han mener det burde vært gjort for lenge siden, og sier det er ledd i kampanjen for å øke presset mot landet.

– I dag fører USA, Nord-Korea på listen over land som finansierer terror. Det burde ha skjedd for lenge siden, sa Donald Trump under et møte i Det hvite hus.

Sprengte passasjerfly

Nord-Korea ble satt på terrorlisten etter at et sørkoreansk passasjerfly eksploderte i luftrommet over Burma i 1987.

Les også: Krever fjerning av terror-liste

En nordkoreansk agent skal ha innrømmet overfor amerikanske myndigheter at Nord-Korea sto bak eksplosjonen

I 2007 krevde Nord-Korea å bli fjernet fra listen dersom nedrustningsarbeidet skulle fortsette og landet skulle stanset atomprogrammet

I 2008 ble landet fjernet fra listen av daværende president George W. Bush.

Drapet på halvbroren betegnes som terror

Når oppføringen vil skje, er så langt ikke klart. Den har vært diskutert i den amerikanske regjeringen i flere måneder, der enkelte i utenriksdepartementet mener at landet ikke oppfyller de juridiske kriteriene for en oppføring.

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Herbert Raymond McMaster antydet før presidentens rundreise i Asia tidligere i november at en slik oppføring var aktuelt.

McMaster pekte på giftdrapet på Kim Jong-uns halvbror på flyplassen i Kuala Lumpur i Malaysia tidligere i år, og betegnet det som en terrorhandling som rettferdiggjør oppføring på lista. Nord-Korea vil i så fall havne i selskap med Iran, Sudan og Syria.


Malaysiske myndigheter har ikke lagt skylda direkte på Nord-Korea, men den sørkoreanske etterretningstjenesten mener angrepet ble utført på ordre av Kim Jong-un etter at halvbroren hadde falt i unåde.

Ordkrig

USAs president og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har lenge angrepet hverandre verbalt mens rakettoppskytinger og uformelle samtaler har pågått i kulissene. Under sin reise i Asia i forrige uke skrev Trump på Twitter at han ikke forstår hvorfor Kim har fornærmet ham ved å kalle ham «gammel».

– Jeg ville ALDRI kalt ham kort og feit. Jeg prøver så hardt å være hans venn – og kanskje det vil skje en dag, skrev den amerikanske presidenten.

Laster Twitter-innhold

Den regimestyrte avisa Rodong Sinmun skrev senere i en lederartikkel at Trump fortjente dødsstraff for å ha fornærmet den nordkoreanske lederen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt