NRK Meny
Normal

Setter inn spesialstyrker i Brasil

Regjeringen i Brasil setter inn den nasjonale sikkerhetsstyrken i fem byer for å holde orden på demonstrasjonene i landet.

Opprørspoliti i Fortaleza

Opprørspoliti blokkerer en vei i Fortaleza, der Brasil spiller mot Mexico onsdag kveld.

Foto: VANDERLEI ALMEIDA / Afp

Flere hundre tusen mennesker har demonstrert mot myndighetene i Brasil denne uka. Protestene har blitt gradvis større , og har spredd seg til minst tolv byer.

Nå vil regjeringen forsikre seg om at det ikke eskalerer ytterligere, og setter inn sikkerhetsstyrker i fem større byer, melder BBC.

Den nasjonale sikkerhetsstyrken Força Nacional de Segurança Pública (FNSP) skal sendes til Rio de Janeiro, Belo Horizonte, Salvador, Fortaleza og hovedstaden Brasilia.

Styrken ledes av det føderale politiet og militærpolitiet, og settes inn i «tilfeller av sosial uro og i eksepsjonelle situasjoner der offentlig orden blir utfordret».

Alle de fem byene er vertsbyer for prøve-VM (Confederations Cup), som startet i helga. FNSP vil bli i byene så lenge de lokale myndighetene ber om det.

Får støtte av fotballhelter

Onsdag ble minst to personer skadd i sammenstøt mellom politi og demonstranter i Fortaleza, før kveldens kamp mellom Brasil og Mexico.

Ifølge AFP kastet demonstrantene stein mot politiet, som svarte med tåregass og gummikuler.

Hulk og David Luiz

Fotballstjernene Hulk og David Luiz er blant dem som støtter demonstrantene.

Foto: Natacha Pisarenko / Ap

Visepresident Michel Temer avbrøt onsdag et besøk i Midtøsten, og reiste tilbake til Brasil.

– I dag tidlig, etter å ha vært i kontakt med staben sin, bestemte visepresidenten seg for å avlyse hele programmet sitt og reise tilbake i kveld, sier Temers talsmann til nyhetsbyrået Efe.

President Dilma Rouseff sier hun er stolt over at så mange vil kjempe for å gjøre Brasil til et bedre land, og demonstrantene har også fått støtte av fotballstjernene Hulk og David Luiz.

– Jeg støtter demonstrasjoner uten vold. Folk har rett til å gi uttrykk for meningene sine og protestere hvis de er misfornøyde, sier Luiz.

Opptøyer i Sao Paulo

Demonstranter forsøkte tirsdag å slå inn døra til rådhuset i São Paulo.

Foto: Miguel Schincariol / Afp

Politiet rømte fra demonstrantene

Demonstrantene er misfornøyde med de enorme summene som blir brukt på neste års fotball-VM og OL i 2016, mens andre områder blir forsømt.

Plyndring i Sao Paulo

Det meldt om tilfeller av plyndring i São Paulo.

Foto: Daniel Guimaraens / Afp

De første protestene startet da prisene på offentlig transport ble økt, og mange brasilianere har også protestert mot det de mener er et skrøpelig helsevesen, dårlig utdanning, høye levekostnader og korrupsjon.

Borgermesterne i Cuiaba, Recife, João Pessoa og flere andre byer har allerede bestemt seg for å senke prisene på bussbilletter som følge av opptøyene.

Tirsdag ble butikker og banker vandalisert i Brasils mest folkerike by, São Paulo. Det brøt også ut slåsskamper mellom maskerte demonstranter og sivile som forsøkte å stanse opptøyene.

Over 50.000 mennesker marsjerte gjennom sentrum av São Paulo, og politiet så seg nødt til å søke tilflukt i rådhuset mens demonstrantene kastet steiner og forsøkte å bryte opp døra.

TV-bilder viste også enkelte tilfeller av plyndring.

Demonstrasjonene beskrives som de mest omfattende siden 1992, og har i enkelte kretser blitt døpt «Den tropiske våren».

Demonstrant i Rio de Janeiro, Brasil

Demonstrasjon i Rio de Janeiro.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt