Setter inn militæret i slummen før fotball-VM

I seks år har politiet i Rio forsøkt å «pasifisere» slumområdene i Rio uten hell. Nå får de hjelp av militæret for å sikre byen før hundretusener fotballturister strømmer inn til VM om få uker.

Kriminalitet i Rio.

I LYS LUE: Senest lørdag ble en polititjenestemann drept etter å ha blitt skutt i halsen i en av Rios favelar. En rekke av spesialpolitiets tilholdssteder ble brent ned til grunnen.

Under en pressekonferanse mandag offentliggjorde justisminister José Eduardo Cardozo at de føderale myndighetene ønsker å støtte Rios årelange kamp mot kriminalitet i de fattige bydelene.

Jose Eduardo Cardozo

– Vi kommer ikke til å vike fra vår oppgave om å pasifisere voldelige slumområder, sverget justisminister Jose Eduardo Cardozo.

Foto: Eraldo Peres / Ap

– Der finnes det våpen, narkotika, stjålne biler og kriminelle som gjemmer seg, som om det var deres territorium, sa den lokale guvernøren i Rio, Sergio Cabral etter møtet med justisministeren, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Tente på politiposter

Tiltaket kommer i kjølvannet av en rekke angrep den siste tida på det lokale politiet i Rios slumområder, kjent som favelaer.

Senest lørdag ble en politimann drept etter å ha blitt skutt i halsen. De siste dagene har også flere tilholdssteder for spesialpolitiet i favelaene (kalt UPP) blitt brent ned til grunnen.

De seks siste åra har 9000 spesialpolititjenestemenn blitt satt inn favelaene med målet: «å pasifisere volden». Deres oppgave er å rydde opp i slummen før det prestisjetunge OL og VM kommer til Rio.

Myndigheten har også fått skarp kritikk for at flere tusen brasilianere har forsvunnet uten spor fra slummen etter at politiet startet sin opprydningskampanje.

Ekstra fokus på turistinnfartsåre

I desperasjon har de lokale myndighetene bedt selveste president Dilma Rousseff om hjelp til å sikre Rio før det prestisjefylte fotball-VM sparkes i gang 12. juni.

Ifølge justisminister Cardozo kommer de særlig til å sette inn de ekstra styrkene i områdene rundt den internasjonale flyplassen Galeao, som man regner med vil være hovedinnfartsåra for de rundt 600.000 utenlandske fotballturistene.

Rundt 100.000 fattige brasilianere bor i disse nordlige delene av Rio, i favelaen som er kjent under navnet Mare.

Favelaen er også kjent som et strøk belastet med gjengkrig, narkotikasalg og vold.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Militæret skal settes inn i favela i Rio.

Militæret skal settes in i Rios favelaer på ubestemt tid.

– Vi kommer ikke til vike fra vår oppgave

Justisministeren ville ikke kommentere hvor mange soldater de kommer til å sette inn eller noe tidspunkt for aksjonen.

– Troppene kommer til å bli så lenge det er nødvendig, og fram til politiet har maktet å etablere en egen «pasifiserings-enhet» i Mare, bestående av 1500 polititjenestemenn, svarte Cardozo isteden.

Allerede i dag er 120 spesialpolititjenestemenn utplassert i området, ifølge myndighetene.

– Vi kommer ikke til å vike fra vår oppgave om å pasifisere voldelige slumområder, sverget Cardozo.

Spesialpoliti i Mare

Allerede i dag er 120 spesialpolititjenestemenn utplassert i det kriminelt belastede området, ifølge myndighetene.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt

Derfor er det bråk i Jerusalem

Flere hundre palestinere er skadet de siste dagene etter at israelsk politi stormet Al Aqsa-moskeen i Jerusalem. Situasjonen i den hellige byen kan komme ut av kontroll, ifølge eksperter. Hva er det som egentlig skjer?