Hopp til innhold

Fortviler etter ny voldsnatt i Stockholm: – Jeg tenkte: Å, nei, ikke nå igjen

Politiet i Sverige kaller inn 190 ekstra politifolk med spesialkompetanse i kampen mot det de tror er et oppgjør mellom kriminelle miljøer i Stockholm. Fredag kveld ble en mann skutt og drept.

Skudd mot leilighet i Stockholm

KRIMINALITET: En leilighet ble beskutt i Farsta sør i Stockholm, natt til fredag. Det var andre natt på rad at en leilighet ble beskutt i området.

Foto: Nils Petter Nilsson/TT / NTB

Volden har rystet den svenske hovedstaden den siste tiden. Senest fredag kveld ble en mann skutt og drept i Solna, nord for Stockholm.

SVT har snakket med en nabo i området. Han ringte til politiet da han hørte skudd.

– Jeg tenkte: Å, nei, ikke nå igjen. Nå skjer det noe her igjen. Vi trodde vi hadde flyttet til et rolig område, sier Daniel Gladh.

– Det er fryktelig at noe slikt kan skje også her, legger han til.

Siden jul har det vært et 20-talls skyteepisoder og eksplosjoner i stockholmsområdet. Første juledag ble en kjent gjengkriminell skutt og drept i Rinkeby.

Mannen var mistenkt for å ha deltatt i drapet på artisten Nils «Einar» Grønberg i oktober i fjor.

Nabo som hørte skudd i Stockholm

Daniel Gladh fra Solna sier han hørte skudd i området.

Foto: SVT

Volden fortsetter

Politiet har pågrepet til sammen 23 personer i forbindelse med voldsbølgen, opplyste politiet fredag.

Da hadde det for andre natt på rad blitt skutt mot en leilighet i Farsta sør i Stockholm, natt til fredag.

Natt til torsdag var det to skytinger mot leiligheter i ulike deler av Stockholm, og torsdag kveld skjedde det en eksplosjon i et trapperom i Årsta.

Og volden har fortsatt inn mot helgen.

I tillegg til drapet i Solna har det vært flere skyteepisoder. Ifølge Aftonbladet skjedde det også en eksplosjon utenfor en boligblokk i Skarpnäck sør i Stockholm.

Les også: Politiet ser Stockholm-eksplosjoner i sammenheng

Eksplosjon ved restaurant i Stockholm
Eksplosjon ved restaurant i Stockholm

Statsminister Ulf Kristersson (M) fordømmer volden det siste døgnet.

– Gjengkriminaliteten eskalerer. Dette er personer med ekstrem voldskapital som i jakten på hevn eller status truer andres sikkerhet og frihet, skriver han i en kommentar til SVT.

Situasjonen er nå blitt så alvorlig at politiet i Sverige har erklært den for en «särskild hendelse».

– Eksplosjoner og skytinger er en måte for gjengene å tvinge hverandre fram på, de holder seg skjulte i disse konfliktene. Dette er helt klart alarmerende og hensynsløs oppførsel som påvirker innbyggerne våre, sier Hanna Paradis i det svenske politiet, som har fått ansvaret for å lede spesialinnsatsen.

Les også: Svensk gjengvald slår ut i bustadprisar og skulekarakterar, seier forskar

Skyting utenfor MacDonalds i Vällingby i Stockholm 2. jan 2023
Skyting utenfor MacDonalds i Vällingby i Stockholm 2. jan 2023

Maktkamp

Å erklære en «särskild hendelse» gjør man når man trenger ekstra mange politifolk med spesialkompetanse. Ifølge Aftonbladet kaller man inn 190 politifolk fra andre regioner for å møte voldsbølgen.

Det kan man gjøre ved for eksempel terrorangrep, naturkatastrofer eller store ulykker. Eller i dette tilfellet: volden i Stockholmsområdet.

Hanna Paradis

Hanna Paradis i det svenske politiet har fått ansvaret for spesialinnsatsen.

Foto: JESSICA GOW/TT / AFP

– Generelt kan man si at vi har et veldig høyt konfliktnivå mellom flere forskjellige kriminelle nettverk der noen er spesielt toneangivende nå, sier Paradis.

– Det innebærer at vi på et tydeligere vis kommer til å lede organisasjonen og styre virksomheten mot dette kriminalitetsområdet.

Ifølge flere medier er voldsbølgen et resultat av en maktkamp mellom kriminelle om narkotikamarkedet i Sundsvall, men det ønsker ikke politiet å bekrefte.

– En del av problembildet består av narkotika, men også om maktkamper, krenkelser og personkonflikter. Men vi kan ikke gå nærmere inn på det, sier regionpolitimester Mattias Andersson, ifølge NTB.

Eksplosjon ved restaurant i Stockholm

Natt til tirsdag gikk en eksplosjon av ved inngangen til en restaurant i bydelen Södermalm i Stockholm.

Foto: Joakim Reigstad / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt