Sergej Skripal utenfor livsfare

LONDON (NRK): Tilstanden til den russiske eksspionen som ble syk av nervegiften Novitsjok er ikke lenger kritisk, opplyser sykehuset i Salisbury.

Sergej Skripal

Sergej Skripal er en pensjonert russisk etterretningsoffiser, som i 2006 ble dømt til 13 års fengsel i Russland for å ha spionert på vegne av Storbritannia.

Foto: Yuri Senatorov / AFP

– Skripal responderer godt på behandlingen og er i rask bedring, sier doktor Christine Blanshard som er medisinsk direktør ved sykehuset i Salisbury.

Fra før av er det kjent at datteren, Julia, også er på bedringens vei.

De to ble syke etter et angrep i den lille, britiske byen den 4. mars. De ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury og britisk har fastslått at de to var utsatt for et attentat der det ble benyttet nervegift.

Britiske myndigheter har uttalt at de to ble utsatt for nervegiften Novitsjok, en gift som ble utviklet i Sovjetunionen på slutten av den kalde krigen.

Britene mener Russland står bak angrepet, noe russerne avviser på det sterkeste. beskyldningen har vært sterke og det har blitt utvist diplomater fra flere land etter uenighetene. En norsk diplomat er også blant de utviste.

Kusinen får ikke besøke sykehuset

Victoria Skripal, som er kusinen til Julia, hadde vist interesse for å komme til Storbritannia for å besøke Julia, men får ikke visum, melder Sky News.

Storbritannia fryktet at kusinen vil troppe opp på sykehuset i Salisbury sammen med representanter for russiske myndigheter som ville utsette Julia for press. De frykter også at hun vil viderebringe viktig informasjon til russerne, som er viktig for etterforskningen.

Det gjenstår fortsatt mye etterforskning og Julias forklaring er helt sentral.

Russland har tidligere sagt at de har rett til å besøke henne under internasjonal lov, men britene har hevdet at denne type konsulær bistand kun skal kunne gis dersom Julia hadede vært fengslet i en kriminalsak.

I FNs sikkerhetsråd torsdag kveld fortsatte den diplomatiske ordkrigen mellom Russland og Storbritannia med full styrke. Britene ble blant annet advart mot «å leke med ilden.»

Mener han ble forgiftet hjemme

Politiet i Storbritannia mener Sergej Skripal først kom i kontakt med nervegiften i sitt eget hjem, etter at de største konsentrasjonene av nervegift er funnet på inngangsdøren i hjemmet hans i Salisbury.

Russerne kaller anklagene «forferdelige og ubegrunnede», og har innkalt til møtet i FNs sikkerhetsråd for å be medlemmene om støtte til å finne andre forklaringer på angrepet.

Niesen til Skripal skal ha forklart at onkelen hadde to katter og to marsvin i huset og russerne har blant annet etterlyst informasjon om hvordan det har gått med dyrene.

SISTE NYTT

Siste nytt