NRK Meny
Normal

Serbiske gisler drept under amerikansk luftangrep mot IS

To serbiske ambassadeansatte som ble holdt som gisler i Libya ble drept da amerikanske kampfly natt til fredag bombet en IS-leir i Sabratha, vest for Libyas hovedstad Tripoli. – Jeg kommer til be om svar fra USA, sier Serbias statsminister.

Luftangrep IS libya

Folk samler seg rundt ruinene etter luftangrepene bombet IS-mål i Sabratha. To serbiske gisler ble holdt fanget i et av byggene som ble truffet.

Foto: MOHAME BEN KHALIFA / Ap

Den serbiske statsministeren har bekreftet dette og uttalt at det ikke er noe tvil om at Sladjana Stankovic og Jovica Stepic ble drept under luftangrepet, skriver blant andre den serbiske avisen Blic.

– Dette er en tung dag for vårt land. Vi er alle samlet i sorgen etter de tragiske dødsfallene av våre statsborgere, sier statsminister Aleksandar Vucic ifølge Blic.

Bortført i november

Aleksandar Vucic

Serbias statsminister sa under en pressekonferanse i Beograd i dag at han kommet til å be amerikanerne om svar.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

Stankovic var kommunikasjonsmedarbeider og Stepic sjåfør ved den serbiske ambassaden. De ble bortført i november da reisefølget de var en del av, og som også besto av den serbiske ambassadøren til Libya, ble angrepet av Den islamske stat nær den libyske kystbyen Sabratha.

De to ble holdt fanget i en bygning utenfor den samme byen da den ble truffet av bomber fra amerikanske kampfly som først og fremst var rettet mot den tunisiske ekstremisten Noureddine Chouchane.

Han er regnet for å være hjernen bak to terrorangrep mot vestlige turister i Tunisia i fjor, der til sammen 60 personer ble drept, og det er usikkert om han ble drept i angrepet eller klarte å unnslippe.

– Ville blitt sluppet fri

Noureddine Chouchane

Noureddine Chouchane er regnet for å være mannen bak de to store terrorangrepene mot vestlige turister i fjor og var målet under luftangrepene.

Foto: HANDOUT / AFP

Man antar at til sammen rundt 40 ble drept i angrepene. Vucic sier han nå skal spørre USA om de visste at de serbiske statsborgerne var i bygningen før de gikk til angrep.

– Vi kommer til å be om en offisiell forklaring fra USA. Fra CIA har vi fått et uformelt svar om at de ikke visste, men vi skal vente til vi får det offisielt, sier han lørdag.

Ifølge Blic uttalte Vucic at de var i forhandlinger med gisseltakerne og at de nærmet se en løsning.

– Våre folk hadde blitt løslatt om de ikke hadde blitt drept i angrepet, sier han.

Luftangrepet natt til fredag var andre gang det siste året at amerikanske fly rammer IS-mål i Libya.

Angrepene kommer etter at IS siden 2014 har bygget seg kraftig opp i landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt