Hopp til innhold

Økt spenning etter at maskert serbisk politi fjernet minnesmerke

Spenningen øker mellom Serbia og Kosovo etter at over 200 tungt bevæpnede serbiske politifolk søndag fjernet et minnesmerke for albanske geriljasoldater.

Serbisk politi

Tungt bevæpnet og maskert serbisk politi sto vakt da monumentet for de albanske geriljakrigerne ble fjernet i Presovo søndag.

Foto: SASA DJORDJEVIC / Afp

Serbisk politimann

En serbisk politimann under aksjonen med å fjerne monumentet i Presevo.

Foto: SASA DJORDJEVIC / AFP
Albanere i Presevo

Etniske albanere samlet seg søndag ettermiddag på torget i Presevo og la ned blomster der minnesteinen sto.

Foto: SASA DJORDJEVIC / Afp

Sikkerhetsstyrker i pansrede kjøretøyer sperret av sentrum av byen Presovo før minnesmerket ble fjernet søndag.

Deretter ble minnestenen med navnene til 27 døde albanske geriljasoldater kjørt bort på en lastebil.

Presovo ligger i Serbia, like ved grensen til Kosovo (se kart nederst i saken). Den albanske befolkningen er i flertall i kommunen.

Regjeringen i Kosovo reagerte skarpt på at serbiske styrker hadde fjernet minnesteinen.

– Handlingen til den serbiske regjeringen setter dialogen om en normalisering av forholdet mellom Kosovo og Serbia i alvorlig fare, heter det i en uttalelse fra regjeringen i Kosovo.

Lederen for en albansk organisasjon i Presevo beskrev fjerningen av minnesteinen som «et uakseptabelt utslag av vandalisme».

– Vi skal møtes i dag for å vurdere situasjonen og den første ideen er å starte en protestaksjon, sa lederen for Rådet for etniske albanere i Serbia, Galip Beqiri, til nyhetsbyrået AFP.

Enkelte albanske grupper har også snakket om å ta opp våpnene igjen mot serberne etter at steinen ble fjernet.

27 døde geriljasoldater

Minnesmerket hyllet 27 albanere som ble drept under en geriljakrig mot de serbiske styrker i 2001.

Geriljakrigen i området i 2000 og 2001 endte med en fredsavtale der de serbiske myndighetene gikk med på å gi lokalbefolkningen større grad av selvstyre, mot at geriljaen la ned våpnene.

De serbiske myndighetene ser på de døde som terrorister, mens den albanskættede lokalbefolkningen ser på dem som helter.

For to måneder siden valgte lokalbefolkningen å sette opp minnestenen med navnene til de 27 døde, noe som vakte sterke reaksjoner blant det serbiske flertallet i Serbia.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Minnestein i Presevo

En eldre albansk mann rengjorde sist onsdag minnesmerket i Presevo. Minnesmerket, med navnene til de 27 som ble drept i 2001, ble fjernet søndag.

Foto: SASA DJORDJEVIC / AFP

Frist til sist torsdag

Demonstrasjon i Presevo

I Kosovos hovedstad Pristina var det onsdag en stor demonstrasjon til støtte for albanerne i Presevo.

Foto: ARMEND NIMANI / AFP

Regjeringen i Serbia ga lokale myndigheter en frist til 17. januar – sist torsdag – med å fjerne monumentet.

Serbiske myndigheter har også foreslått å flytte minnesteinen til en Presevos forsteder, i stedet for å la den to meter store steinen bli på torget midt i byen.

Det nektet lokalmyndighetene, som i stedet mobiliserte til demonstrasjoner i Presevo. Også i Kosovos hovedstad Pristina har det vært støttedemonstrasjoner for å beholde monumentet.

Søndag formiddag valgte imidlertid den serbiske regjeringen å se bort fra protestene og fraktet minnesteinen til en politibase i nærheten.

– Vi har vist nok tålmodighet. Vi har sendt en klar og tydelig beskjed om at loven må bli respektert og at ingen er sterkere enn staten, sa Serbias statsminister Ivica Dacic søndag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Serbisk politi

Serbisk politi i Presevos gater søndag.

Foto: SASA DJORDJEVIC / AFP

Fortsatt spent situasjon

Kosovo erklærte seg selvstendig for fem år siden, i februar 2008.

Det var nesten et tiår etter at regionen hadde oppnådd de facto selvstendighet etter at serberne ble tvunget ut av området etter NATOs bombeangrep i 1999.

Rundt 90 land, blant dem USA, et flertall av EU-landene og Norge, anerkjenner Kosovo som selvstendig stat.

Serbia ser fortsatt på Kosovo som en del av landet, og nekter å godkjenne selvstendigheten. EU har meklet mellom de to landene og de siste månedene har det kommet tegn på at Serbia har inntatt en noe mykere holdning overfor Kosovo.

Nå kan en sten føre til at oppmykingen blir lagt på is, og i stedet høyner spenningen i Europas fra før mest urolige hjørne.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.



SISTE NYTT

Siste nytt