Kostunica til Kosovo

Den serbiske statsminister Vojislav Kostunica ble møtt med demonstrasjoner da han besøkte Kosovo. Det var en spesiell dag og et spesielt besøk.

 

Vojislav Kostunica
Foto: Gracanica / Scanpix

Den store nyheten i onsdagens Beograd-aviser var statsminister Kostunicas besøk i Kosovo. 

Den 28. juni var 317-årsdagen for slaget mellom serbere og albanere på Trostesletten i Kosovo.

Dette slaget har i hundrevis av år vært serbernes nasjonale symbol.

Ti års undertrykkelse

SlobdanMilosevic brukte trehundreårsdagen i 1989 til en nasjonalistisk tale som innledet en tiårig undertrykkelse av den albanske majoriteten i Kosovo.

Den serbiske markering var konsentrert om monumentet på Trostesletten og Gracanica-klostret i den store serbiske enklaven utenfor hovedstaden Pristina.

Ledende sivile og geistlige deltok, men Kostunica viste seg ikke. Hans besøk i Kosovo ble kortet ned til snaue tre timer.

På tross at statsministeren hadde fått tilatelse fra FN-administrasjonen førte en demonstrasjon av albanske nasjonalister til at timeplanen ble forandret. Ekstreme albanske grupper sa de ville besette grenseovergangen og sperre veien til Pristina og Gracanica.

FN-ledet albansk spesialpoliti grep inn og over hundrede demonstranter ble arrestert. Nå kjempet albansk politi mot demonstrerende landsmenn. Den nåværende statsministeren i Kosovo Agim Ceku ledet i seks år hjelpetroppene som besto av mannskap fra den albanske frigjøringshæren UCK.

Patriotisk tale

Etter at demonstrantene ble fjernet kunne Kostunica, to timer forsinket dra til Gracanica der holdt han en ”patriotisk” tale og sa at Kosovo alltid vil være en del av Serbia. Han ble hyldet av mange kosovoserberne før han i alle hast forsvant tilbake til Serbia.

UNMIK sa at det dreiet seg om et privatbesøk, Kostunica møtte verken albanere eller lederne av den internasjonale administrasjonen.

Var det så mer enn en propagandaforestilling på en nasjonal helligdag?

Nok er det få i Beograd som åpent innrømmer at Kosovo snart blir en uavhengig stat. Men mange innrømmer likevel at Kosovo er tapt etter NATOs okkupasjon i juni1999. Likevel er både Kostunica og Serbias president Boris Tadic nå i gang med en diplomatisk offensiv. De sier at Kosovo skal få full autonomi, men fortsatt være en del av Serbia.

Tadic besøker nabostatene. Han er i dag i Sarajevo. Kostunica møtte Tony Blair før FNs kontaktgruppe for Balkan holdt møte i London onsdag. Møtet tok et nytt skritt i retning av selvstendighet for Kosovo.

Begge parter forbereder et toppmøte i Wien, som skal holdes i midten av juli. For første gang skal de albanske og serbiske topplederne diskutere Kosovos fremtid. Møtet blir dramatisk. Partene står milevidt fra hverandre.

Diplomater i Beograd mener at den serbiske holdningen til selvstendighhetsspørsmålet er lite realistisk, men sier at den serbiske side har to gode argumenter. For det første må mindretallenes stilling i Kosovo sikres. For det annet kan en for tidlig selvstendighet føre til at de radikale halvfascistiske nasjonalistene kan få flertall her i Serbia.

Serberne mistet nylig Montegro. De bør få tid før de skal sluke den neste enda bitrere pillen - Kosovo.

SISTE NYTT

Siste nytt