– Vi fordømmer uretten mot muslimene i Srebrenica

Det serbiske parlamentet kommer til å fordømme bosniskserbiske styrkers massedrap av bosniske muslimer i Srebrenica. De nekter fortsatt å kalle det folkemord.

Video nsps_upload_2009_7_11_14_18_39_582.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

8.000 bosniskmuslimske gutter og menn ble drept i Srebrenica.

Tirsdag ble en milepæl i Serbias vei mot Europa nådd da det serbiske parlamentet debatterte en resolusjon som fordømmer bosniskserbiske styrkers massakre på 8.000 bosniskmuslimske gutter og menn i Srebrenica i 1995.

Les også: – Det var som ein konsentrasjonsleir
Les også: Nekter å kalle Srebrenica-massakren for folkemord
Les også: – Myndighetene vinner snart katt-og-mus-leken med Mladić

Det skjer ikke uten kamp. For til tross for at massakren i Srebrenica er den eneste episoden i den bosniske borgerkrigen (fra 1991 til 1995, red. anm) som er klassifisert som folkemord av den Internasjonale krigsforbryterdomstolen i Haag, har ordet «folkemord» måttet fjernes fra teksten for å sikre et bredest mulig flertall for resolusjonen.

Det mente Det liberaldemokratiske partiet (LDP) var tull.

– Massakren var folkemord

– FN og Krigsforbryterdomstolen i Haag har slått fast at massakren i Srebrenica er et folkemord. Det er ikke noe det serbiske parlamentet trenger å tie om. Det finnes det ingen grunn til, sa parlamentarisk leder i LDP, Cedomir Jovanovic, ifølge den serbiske avisen Blic .

Uansett folkemord eller ikke, resolusjonen ses på som et milepæl når det gjelder Serbias oppgjør med borgerkrigen i Bosnia.

Srebrenica

Srebrenica har blitt enkenes by etter masserdrapene i 1995.

Foto: Amel Emric / Scanpix/AP

– Det vi bør gjøre med denne resolusjonen, er å sørge for fred og respekt for dem som ble drept, og å sørge for fred og kondolanser til dem som overlevde. I dag tar vi ansvaret med å løfte denne byrden fra skuldrene til fremtidige generasjoner, sa lederen gruppen «For europeisk Serbia» i parlamentet, Nada Kolundzija, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Opposisjonen protesterer

Til tross for at ordet «folkemord» er fjernet, mener opposisjonspolitikerne i parlamentet at resolusjonen stempler alle serbere som skyldige i massakren.

Dette til tross for at ovennevnte krigsforbryterdomstol har slått fast at Serbia ikke var direkte skyld i massedrapene, men at landets ledere heller ikke gjorde det de kunne for å forhindre det.

Utgravning av massegrav nær Srebrenica

Levningene av bosniskmuslimske gutter og menn etter massakren ble gravd frem i Srebrenica etter krigen.

Foto: AMEL EMRIC / AP

– Med dette dokumentet innrømmer Serbia indirekte å ha hatt et ledende ansvar for Srebrenica. Dette vil nettopp legge en byrde på fremtidige generasjoner i Serbia, sa Jovan Palalic fra Det demokratiske serbiske parti som ledes av tidligere statsminister Vojislav Kostunica.

Sår i Bosnias historie

Massakren i Srebrenica har gått inn som et sår i den bosniske historien. Området rundt den tidligere sølvbyen (byen har navn etter rike sølvforekomster og stor utvinning av metallet fra tidligere tider, red.anm) var utpekt som en sikker sone av FN, og skulle beskyttes av nederlandske FN-soldater.

Etter uroligheter i området på våren og forsommeren i 1995, strømmet en rekke muslimer inn i den sikre sonen for å unnslippe bosniskserbiske styrker under ledelse av general Ratko Mladic.

Ratko Mladic

Europas mest etterlyste krigsforbrytermistenkte er Ratko Mladic.

Foto: Oleg Stjepanovic / Scanpix/AP

I juli 1995 gikk de bosniskserbiske styrkene inn i den sikre sonen. De separerte kvinner og menn. Kvinnene ble transportert ut av området. Mennene ble utsatt for det som betegnes som det største massemordet i europeisk etterkrigshistorie.

Etter at de bosniskserbiske styrkene var ferdige, hadde de drept rundt 8.000 bosniskmuslimske gutter og menn.

SISTE NYTT

Siste nytt