Hopp til innhold

Folk ser på seg selv som vulkaneksperter

Innbyggerne som bor nær Merapi i Indonesia har liten tiltro til vulkanologene og ser på seg selv som større eksperter på vulkanen.

Video Nye vulkanutbrudd fra Merapi

SE VIDEO: Nye vulkanutbrudd fra Merapi i Indonesia.

Det forteller journalist Nils Horner fra Sveriges Radio, som befinner seg i området nær Merapi.

Han forteller at det gjennom natten og morgenen har vært flere nye utbrudd i Merapi.

vulkanen Merapi

Vulkanen Merapi sett fra landsbyen Sidorejo fredag.

Foto: ANDRY PRASETYO / Reuters

– Det har vært noen mindre utbrudd og vulkanen spyr ut gass, lava og aske, forteller han på telefon til NRK.

På grunn av de mange mindre utbruddene sier nå en del vulkaneksperterter at det kan ha lettet en del på trykket i vulkanen og at den kritiske fasen snart kan være over.

– Men de sier også at det er for tildig å konkludere og ekspertene er også noe uenige om hvordan man skal bedømme situasjonen. Folk jeg har snakket med som bor nær vulkanen ser på seg selv som større eksperter og de stoler ikke alltid på det de akademiske ekspertene sier, sier Horner.

Onsdag ble den åndelige vokteren av Mount Merapi, kjent som bestefar Marijan, funnet død og dekket av et lag med vulkanaske. Han hadde i flere år ledet det tradisjonelle ritualet som skulle tilfredsstille ånder fra vulkan.

Mange trosser myndighetene

Over 30 personer har omkommet som følge av Merapis utbrudd. Horner sier det eneste man nå kan gjøre er å vente og se.

Senan flykter fra vulkanen Merapi på Java i Indonesia

Senan flykter med sitt barn fra vulkanen Merapi på Java i Indonesia.

Foto: Nils Horner / Sveriges Radio

Horner forteller at situasjonen fortsatt betegnes som alvorlig og myndighetene er svært bekymret for folk som trosser de sterke oppfordringene om å evakuere i sonen rundt vulkanen

– Det finnes fortsatt folk som velger å bli værende rundt vulkanen, som sier at de vil beskytte huset sitt og husdyrene sine. Myndighetene oppfordrer dem igjen om å straks forlate området fordi de sier at det kan kommer ytterligere et stort utbrudd i Merapi, forteller han.

Han sier at det imidlertid er vanskelig for myndighetene å tvinge folk til å forlate hus og hjem.

Indonesiske soldater hjelper folk med å evakuere en ku i sikkerhet fra vulkanen Merapi

Indonesiske soldater hjelper folk med å evakuere en ku i sikkerhet fra vulkanen fra landsbyen Kinahrejo.

Foto: Ap

Frakter ut husdyr

– Men nå har myndighetene det siste døgnet forsøkt å hjelpe folk ved å sette inn lastebiler for å frakte dyrene ut og man har fått bygd egne områder for dyrene slik at de kan være i sikkerhet utenfor den farligste sonen. Dermed skal folk slippe å føle seg forpliktet til å reise inn til dem, sier Horner.

Horner sier det er vanskelig å få oversikt over hvor mange som faktsik er evakuert. Han forteller at han har fått opplysninger om at 11.000 personer bor i området, mens andre kilder igjen opplyser at det bor så mange som 50.000 personer i leirene som er opprettet rundt vulkanen.

Både frivillige og militæret bygger flere slike leire rundt Merapi, bruker store ressurser på å bygge opp og kjører inn lastebiler med mat.

– Folk jeg snakker med virker ganske fornøyd med forholdene, selv om det blir lange dager i leirene. De aller vil helst reise hjem, men inntil videre må de bli i leirene for å være sikre fra nye utbrudd, sier han.

Evakuerte fra vulkanen Merapi

Evakuerte fra vulkanen Merapi.

Foto: Irwin Fedriansyah / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt