Ser på Norge som en venn i freden

I seks år satt hun i FARC-geriljaens fangenskap i Colombia, i juli ble Ingrid Betancourt løslatt. Og i dag ser hun på Norge som en venn for å skape fred i verden.

Ingrid Betancourt i samtale med Sigrun Slapgard
Foto: Petter von Tande / NRK

Den franskcolombianske politikeren besøkte i dag Frie Medier-konferansen på Institutt for journalistikk i Fredrikstad, og benyttet anledningen til å se seg om etter nye fredsvenner.

Nett-TV: Hele intervjuet med Ingrid Betancourt

- Jeg er kommet til Norge, fordi Norge for meg representerer en potensiell forbundsfelle når det gjelder å skape fred mange steder i verden, men særlig i Colombia, sa Betancourt til NRK.

Tatt til fange under valgkamp

Ingrid Betancourt drev valgkamp som presidentkandidat for miljøpartiet hun hadde stiftet, Oxígeno Verde, da hun ble bortført ved en landsby sør i Colombia.

Etter hvert ble hun FARC-geriljaens mest prominente gissel. På grunn av hennes franske statsborgerskap la Frankrike sterkt press på Colombia for å sørge for at hun ble satt fri.

I en vågal operasjon, der regjeringssoldater lot som de var geriljasoldater og hjelpearbeidere som skulle frakte gislene til en annen kommandant, ble hun og 14 andre gisler satt fri.

Bildene av de sterke gledesscenene da den magre kvinnen ble fløyet ut av jungelen og gjenforent med familien, gikk verden rundt.

Vurderte selvmord

Tidligere i vår ble hun meldt død i flere medier, en tanke som også har slått henne selv flere ganger under fangenskapet.

- Jeg ønsket aldri egentlig å dø, men enkelte ganger vurderte jeg selvmord, forteller Betancourt.

- Hvis døden var en mulighet, så ville det være en befrielse for meg, familien og barna. Jeg følte at de ikke kunne gå videre med sitt liv fordi de ventet på meg, som ikke kom. Dermed ble døden på et vis en akseptabel følgesvenn, fortsetter hun.

Gitt opp politikken

Kampen mot korrupsjon var hennes hjertesak. Men nå har hun lagt politikken til side.

- Jeg er ikke interessert i å delta i politikken i Colombia. Den politikken som bedrives i Colombia nå, har jeg ikke noe til overs for.

Ifølge Betancourt dreier colombiansk politikk seg for mye om interesser, svik, skjulte agendaer og løgn.

- Det er en politikk jeg ikke liker. Jeg mener at vi mennesker fortjener en annen politikk. Der vi handler ut fra prinsipper og verdier, ikke særinteresser. Der vi er langsiktige og ikke opptrer opportunistisk. Jeg synes vi fortjener det. Så jeg håper det snart kan demre For en ny politikk i Colombia, sier hun.

Vil gå i dialog

Betancourt mener det er viktig å snakke med sine fiender, og hun mener dialog er et viktig redskap for å skape fred.

- Jeg mener dialog er svært viktig, særlig med terrorister. Da tvinges de over på vårt område. Deres utgangspunkt er at de ikke blir hørt og må begå terror for å bli hørt. Så hvis vi får dem over på ordets arena, sprenger vi deres egen logikk, sier Betancourt.

SISTE NYTT

Siste nytt