– Dette tyder på at de har tabbet seg ut

Prorussiske separatister har slettet en rekke bilder på sosiale medier etter flykatastrofen i Ukraina i går. – De forsøker helt klart å skjule sine spor, mener forsker fra Forsvarets forskningsinstitutt.

Skjermdump fra Folkerepublikken Donetsks twitter-konto

RAKETTENE SOM TROLIG SKJØT: «Selvgående luftvernrakettsystemer BUK på territoriet til anti-rakettforsvar regiment A1402 ta kontroll over DNI», skrev de prorussiske separatistene Folkerepublikken Donetsk (DNR) på sin Twitter-konto.

Foto: Skjermdump fra Twitter

«Flyet har nettopp blitt tatt ned et sted rundt Torez. Vi advarer dere. Ikke fly i vårt luftrom».

Dette skal ha vært skrevet i meldingen fra prorussiske separatister i går.

Separatistenes «skrytebilder»

SOSIALE MEDIER: «Flyet har nettopp blitt tatt ned et sted rundt Torez. Vi advarer dere. Ikke fly i vårt luftrom», skal prorussiske separatister ha skrevet på sosiale medier i går.

Foto: Skjermdump

Flere medier meldte samme kveld at den ukrainske opprørslederen Igor Girkin, som også går under navnet Igor Strelkov, skrev på sosiale medier at de hadde skutt ned et fly.

Begge disse meldingene skal senere ha blitt fjernet og url-en er ikke lenger aktiv. Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Tor Bukkvoll mener det ikke er tilfeldig.

- Hva skal man si, dette er ingen strategi. Disse bildene som er lagt ut og deretter slettet, tyder på at de har tabbet seg skikkelig ut. Det at man skyter ned feil fly er fryktelig pinlig og tragisk.

Tor Bukkvoll

SKJULER ALLE BEVIS: Tor Bukkvoll, forsker ved Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt med russisk og ukrainsk politikk som sitt spesialfelt, mener at de prorussiske separatistene skjuler bevisene sine bevisst. Men legger til at etterforskningen om hvem som skjøt ned flyet ennå ikke er klar.

Foto: Forsvarets forskningsinstitutt

Han har russisk og ukrainsk politikk som sitt spesialfelt, og påpeker sterkt at det ennå ikke er bekreftet hvem som skjøt ned det malaysiske flyet.

Alle de 298 om bord i flyet omkom da flyet styrtet i Ukraina i går ettermiddag.

Skal ha brukt det gamle sovjetiske rakettsystemet

På Twitter-siden til den såkalte Folkerepublikken Donetsk (DNR), den selverklærte staten av prorussiske separatister, publiserte de et bilde av BUK-luftvernraketter, som vist ovenfor.

Det vil si bakke-til-luft-raketter, og er et gammelt sovjetisk rakettsystem.

I teksten står det at DNR har skaffet seg selvgående BUK, skriver nettstedet slate.com.

Nå er også dette bildet fjernet fra DNRs Twitter-konto.

Fakta om passasjerene, besetningen og ruten til det styrtede flyet fra Malaysia airlines.

VIDEO: Se animasjon av flystyrten.

Informasjonskrigen

Informasjonskrigen mellom Russland og Ukraina gjør at de skylder på hverandre i flykatastrofen, og at det derfor kan være vanskelig å få et endelig bevis i saken.

Malaysias transportminister Liow Tiong Lai sa på en pressekonferanse i dag at han ønsket en uavhengig gransking av flystyrten.

Malaysia, Ukraina, USA og Russland ønsker alle kontroll, men fortsatt er det usikkert hvem som får hovedansvaret for

Ifølge ukrainske myndigheter mener de at flyet ble skutt ned av prorussiske separatister ved hjelp av en BUK-luftvernsrakett.

Wall Street Journal melder at amerikansk etterretning har fått bekreftet at en BUK-rakett ble avfyrt mot flyet, men at det er uenighet om hvem som skjøt opp raketten.

Ukrainske myndigheter har opplyst at de har bevis for at et visst antall BUK-raketter har vært overført fra Russland til separatistene i Ukraina, men det er ikke bekreftet.

– Trodde de skjøt på militærtransportfly

Ettersom det fortsatt er uklart hvem som skjøt ned flyet, mener Bukkvoll at det kun er tre alternativer på hvem som kan være den skyldige: ukrainske styrker, russiske styrker eller opprørerne og opprørerne.

– Mer og mer peker i retning av at prorussiske opprørsstyrker trodde de skjøt ned et ukrainsk militærtransportfly. Så det at Girkin først legger ut og deretter fjerner det igjen, er som å selge skinnet før bjørnen er skutt.

Bukkvoll mener Ukrainske myndigheter har våpen som kunne ha skutt ned et personfly, men i denne krisen har ikke de brukt luftvern i dette området.

Årsaken er at separatistene verken har fly eller helikopter, så ukrainske myndigheter har ingen grunn til å bruke luftvern.

Buk-luftvernbatteri.

BUK-LUFTVERNBATTERI: Det kan være et luftvernbatteri av denne typen som brukt til å skyte ned det malaysiske passasjerflyet over Ukraina i går.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt