Vil sparke styremedlem etter uttalelser om innvandrere og jøder

Styret i Tysklands sentralbank vil kaste ett av sine styremedlemmer, etter kontroversielle uttalelser om innvandrere og jøder.

Thilo Sarrazin fra boklanseringen 30. august

Thilo Sarrazin har fått sterk kritikk i Tyskland for uttalelser i boken «Deutschland Schafft Sich Ab». Presseoppbudet på boklanseringen den 30. august i år var stort.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

Sentralbankens styre vedtok torsdag enstemmig å kaste styremedlemmet Thilo Sarrazin, melder nyhetsbyrået Reuters.

Sarrazin har fått sterk kritikk for nedsettende uttalelser om innvandrere, og påstander om at jøder har en spesifikk genetisk sammensetning.

LES OGSÅ: Mener muslimske innvandrere kjører Tyskland utfor stupet

Banken har nå bedt Tysklands president Christian Wulff om å fjerne 65-årige Sarrazin fra styret, og presidenten må godkjenne beslutningen.

Hevder innvandring skader

Thilo Sarrazin

I sin nyeste bok skriver Thilo Sarrazin blant annet at den muslimske innvandringen til Tyskland, og en høy fødselsrate blant tyrkiske immigranter, vil skade det langvarige økonomiske potensialet i landet. Det kan koste ham jobben.

Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

Angivelig har president Wulff selv økt presset på styret for å avsette Sarrazin. Det er ventet at Sarrazin vil anke beslutningen fra styret i sentralbanken, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kontroversen har bakgrunn i hans nyeste bok, «Deutschland Schafft Sich Ab». Her hevder Sarazzin at den muslimske innvandringen til Tyskland, og en høy fødselsrate blant tyrkiske immigranter, vil skade det langvarige økonomiske potensialet i landet.

Sarazzin har i tillegg sagt at «alle jøder deler et spesifikt gen», og at folk fra den franske og spanske baskiske folkegruppen også gjør det.

– Fullstendig uakseptable

65-åringen har også tidligere kommet med lignende kontroversielle uttalelser. Bundeskansler Angela Merkel har kalt Sarrazins siste uttalelser «fullstendig uakseptable».

En stor andel av tyskerne støtter likevel Sarrazin, og begrunner støtten med at noen innvandrere nekter å integrere seg i det tyske samfunnet.

I en måling utført blant TV-kanalen N-24s seere, var 51 prosent av de spurte imot å avsette Sarrazin fra styret i sentralbanken.

(Saken fortsetter under bildet)

Thilo Sarrazin (t.v.) i samtale med historikeren Arnulf Baring

Det tyske folket er splittet i synet på Thilo Sarrazins (t.v.) uttalelser. Forfatteren har stilt opp til debatt om boken sin i media. Her fra en samtale med historikeren Arnulf Baring på talkshowet 'Hart aber fair' i Köln 1. september.

Foto: INA FASSBENDER / Reuters

– Kan få martyrstatus

Lederen i det tyske sosialdemokratiske partiet (SPD), hvor Sarrazin er medlem, sa onsdag at han hadde mottatt mange tillitserklæringer til det kontroversielle styremedlemmet. Sarrazin kan, uavhengig av dette, bli ekskludert fra SPD.

– Theo Sarrazin er i ferd med å bli en nasjonal helt. Ekskludering fra Bundesbank-styret eller SPD kan faktisk gi ham martyrstatus, skriver den tyske ukesavisen Die Zeit.

Lederen for De grønne i Tyskland, Renate Kuenast, vedgikk torsdag at innvandringsspørsmålet bekymret henne også, selv om hun distanserte seg fra Sarrazins kommentarer.

SISTE NYTT

Siste nytt

Derfor er det bråk i Jerusalem

Flere hundre palestinere er skadet de siste dagene etter at israelsk politi stormet Al Aqsa-moskeen i Jerusalem. Situasjonen i den hellige byen kan komme ut av kontroll, ifølge eksperter. Hva er det som egentlig skjer?