268 000 valg-SMS et døgn før valget

I kampen om velgerne i Sverige tas det i bruk sterke virkemidler. Centerpartiet valgte å bombardere halvparten av førstegangsvelgerne med SMS dagen før valget.

Valglokale i Stockholm, Sverige

De svenske partiene kjemper om velgerne helt fram til valglokalet.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Valgkampen i Sverige har vært preget av at den borgerlige blokken har hatt et tydelig forsprang, men mot slutten spisser det seg til på meningsmålingene.

I innspurten tas sterke virkemidler i bruk, og på valgdagen gikk blant annet flere medier sterkt ut mot de innvandringsfiendtlige og omstridte Sverigedemokraterna.

Les: – Ikke stem Sverigedemokraterna
Les også: - Kommer til å bli uhyre jevnt

Men også partiene tar i bruk sterke virkemidler.

Centerpartiet, som er en del av den borgerlige blokken, valgte å prøve å kapre førstegangsvelgere ved å masseutsende over en kvart million SMS-meldinger.

Til sammen er det i år ca 500 000 unge som for første gang får stemme ved valg i Sverige. Disse ønsket tydligvis Centerpartiet veldig sterkt å kapre som velgere da de sendte ut følgende melding under et døgn før stemmelokalene åpnet:

Grattis imorgon får du røsta! Välj oss i Centerpartiet för fler jobb, bra miljö och en Alliansregering. Läs mer på http://m.centerpartiet.se
Tack på förhand!

– Tror de ikke jeg kan finne ut noe selv?

Men det er ikke så sikkert at SMS-kampanjen fører bare godt med seg, og at mottakerne ønsker å stemme på partiet.

Den svenske avisa Aftonbladet melder at de fikk flere henvendelser fra unge som var langt fra fornøyde med masseutsendelsen.

– Jeg ble fornærmet da jeg fikk meldingen. Det er akkurat som om de tror at vi unge ikke kan funne ut noe selv fordi vi skal stemme for første gang, sier Johanna Åsberg (19) til avisa.

Hun mener partiet har tatt for hardt i da de valgte å bombardere unge som ikke har spurt om det med meldinger rett i lomma. Flere unge spør seg om dette er lov, og det er det faktisk.

I Sverige er det ikke tillatt å sende ut reklame som tekstmeldinger hvis ikke mottakerne har samtykket til det på forhånd, men meldingene fra Centerpartiet regnes ikke som reklame. Svenske myndigheter har avgjort at siden budskapet kommer fra et politisk parti skal det anses som samfunnsinformasjon.

– Kan bare slette meldingen om de ikke ønsker den

Til tross for at myndighetene anser utsendelsen som lovlig er det ikke alle som er like glade for å få meldinger som raskt kan sammenlignes med søppel-epost, ofte kalt spam.

Centerpartiet tar ikke det så tungt fordi de anser metoden som et godt virkemiddel i valgkampen.

– Vi har sett på dette som en god mulighet til å mane førstegangsvelgere til å stemme og informere om Centerpartiet. De som blir irritert av tekstmeldingen kan jo bare slette den, sier kampanjeleder Mikael Artursson i det svenske Centerpartiet til Aftonbladet.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt